Antibakteriální účinek pylu a cukru na vybrané včelí patogeny
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F18%3AN0000017" target="_blank" >RIV/26722861:_____/18:N0000017 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/26784246:_____/18:N0000054
Výsledek na webu
<a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2018/166-167/veda_166_s.3-6.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2018/166-167/veda_166_s.3-6.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Antibakteriální účinek pylu a cukru na vybrané včelí patogeny
Popis výsledku v původním jazyce
Byl testován vliv pylu (pět směsí pylových rousků 1D, 2D, 3D, 4M a 5M) a cukru na růst vybraných včelích patogenů (Paenibacillus larvae a Brevibacillus laterosporus). Sběr rousků probíhal z pylochytů a rousky byly tříděny podle vzhledu, velikosti a barvy. Dále byl srovnán vliv přidaného cukru do kultivačního média: 40% a 20% roztok cukru rozpouštěný při teplotě 45 °C a při teplotě 121 °C. Největší inhibiční účinek pylu pro oba včelí patogeny byl zaznamenán u směsi 3D a 1D s obsahem konopného pylu. Výsledky inhibičního účinku cukru prokázaly vyšší účinek při koncentraci 40 % a mírně vyšší účinek inhibice cukru rozpouštěného při teplotě 121 °C.
Název v anglickém jazyce
Antibacterial effect of pollen and sugar on selected bee pathogens
Popis výsledku anglicky
The influence of pollen (pollen mixtures 1D, 2D, 3D, 4M and 5M) and sugar on the growth of selected bee pathogens (Paenibacillus larvae and Brevibacillus laterosporus) was tested. Bee pollen baskets were collected from pollencatchers and then they were sorted according to appearance, size and color. Furthermore, the comparison between effect of sugar added to the culture medium: 40% and 20% sugar solution dissolved at the temperature of 45°C and at 121°C. The highest inhibitory effect of pollen for both bee pathogens was observed in the 3D and 1D pollen mixtures containing cannabis pollen. The sugar inhibitory effects showed a higher effect at a concentration of 40% and a slightly higher inhibitory effect of the sugar dissolving at 121°C.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510047" target="_blank" >QJ1510047: Využití synergických účinků konopí, medu a propolisu pro podpůrnou léčbu infekcí mléčné žlázy</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy – zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
29
Číslo periodika v rámci svazku
166
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
3-6
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—