Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Antibakteriální účinek pylu a cukru na vybrané včelí patogeny

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F18%3AN0000017" target="_blank" >RIV/26722861:_____/18:N0000017 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/26784246:_____/18:N0000054

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2018/166-167/veda_166_s.3-6.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2018/166-167/veda_166_s.3-6.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Antibakteriální účinek pylu a cukru na vybrané včelí patogeny

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Byl testován vliv pylu (pět směsí pylových rousků 1D, 2D, 3D, 4M a 5M) a cukru na růst vybraných včelích patogenů (Paenibacillus larvae a Brevibacillus laterosporus). Sběr rousků probíhal z pylochytů a rousky byly tříděny podle vzhledu, velikosti a barvy. Dále byl srovnán vliv přidaného cukru do kultivačního média: 40% a 20% roztok cukru rozpouštěný při teplotě 45 °C a při teplotě 121 °C. Největší inhibiční účinek pylu pro oba včelí patogeny byl zaznamenán u směsi 3D a 1D s obsahem konopného pylu. Výsledky inhibičního účinku cukru prokázaly vyšší účinek při koncentraci 40 % a mírně vyšší účinek inhibice cukru rozpouštěného při teplotě 121 °C.

  • Název v anglickém jazyce

    Antibacterial effect of pollen and sugar on selected bee pathogens

  • Popis výsledku anglicky

    The influence of pollen (pollen mixtures 1D, 2D, 3D, 4M and 5M) and sugar on the growth of selected bee pathogens (Paenibacillus larvae and Brevibacillus laterosporus) was tested. Bee pollen baskets were collected from pollencatchers and then they were sorted according to appearance, size and color. Furthermore, the comparison between effect of sugar added to the culture medium: 40% and 20% sugar solution dissolved at the temperature of 45°C and at 121°C. The highest inhibitory effect of pollen for both bee pathogens was observed in the 3D and 1D pollen mixtures containing cannabis pollen. The sugar inhibitory effects showed a higher effect at a concentration of 40% and a slightly higher inhibitory effect of the sugar dissolving at 121°C.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1510047" target="_blank" >QJ1510047: Využití synergických účinků konopí, medu a propolisu pro podpůrnou léčbu infekcí mléčné žlázy</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Mlékařské listy – zpravodaj

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    29

  • Číslo periodika v rámci svazku

    166

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    3-6

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus