Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Metodika stanovení Gram-negativních aerobních bakterií v syrovém mléce

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F18%3AN0000072" target="_blank" >RIV/26722861:_____/18:N0000072 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.vumlekarensky.cz/upload/soubory/metodiky/qk1710156_cm1.pdf" target="_blank" >http://www.vumlekarensky.cz/upload/soubory/metodiky/qk1710156_cm1.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Metodika stanovení Gram-negativních aerobních bakterií v syrovém mléce

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem metodiky je zavést a využívat nový základní parametr pro hodnocení kvality syrového mléka. Jedná se o Gram-negativní aerobní bakterie (zejména rody Pseudomonas, Acinetobacter, a další), jakožto producenty proteolytických a lipolytických enzymů, které patří mezi nejčastější příčiny vzniku technologických problémů a senzorických vad mléčných výrobků. Principem metody je kultivační stanovení na Leeds Acinetobacter agaru bez přídavku supplementů. Metodika zahrnuje též postup interpretace získaných výsledků.

  • Název v anglickém jazyce

    Methodology for the determination of Gram-negative aerobic bacteria in raw milk

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the methodology is to introduce and use a new basic parameter for the evaluation of raw milk quality. This parameter is called Gram-negative aerobic bacteria (especially genera Pseudomonas, Acinetobacter, and others), as producers of proteolytic and lipolytic enzymes, that are ones of the most common causes of technological problems and sensory defects of dairy products. The principle of methodology is the cultivation determination using Leeds Acinetobacter agar without supplements. The methodology comprises the procedure for the interpretation of obtained results, as well.

Klasifikace

  • Druh

    N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1710156" target="_blank" >QK1710156: Nové přístupy a metody analýzy pro zajištění kvality, bezpečnosti a zdravotní nezávadnosti sýrů, optimalizace jejich výroby a zefektivnění procesů hygieny a sanitace při současném snížení zátěže životního prostředí odpadními vodami</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    QK1710156-CM1

  • Číslo předpisu

    SVS/2018/138170-G

  • Technické parametry

    Tato metodika je určena pro laboratoře provádějící mikrobiologickou analýzu syrového mléka, především pro účely mlékárenského zpracování a zpeněžování syrového mléka. Jsou to zejména příjmové a provozní laboratoře mlékáren, centrální laboratoře (CL) a laboratoře pro rozbor mléka (LRM). Metodika může být využita rovněž v laboratořích dozorových orgánů a státní správy, poradenských a výzkumných organizací. Metodika se zabývá problematikou, která se týká prakticky všech zpracovatelů mléka. Proto je podložena Smlouvou o využití výsledků uzavřenou s Českomoravským svazem mlékárenským, z.s. Metodika je k dispozici zdarma všem zájemcům o její využití.

  • Ekonomické parametry

    Zavedení metodiky do standardně vybavené mikrobiologické laboratoře obnáší náklady na pořízení živné půdy (cca 1,5 tis. Kč/500 g), která vystačí na analýzu minimálně 100 vzorků. Přínosy metodiky spočívají ve snížení rizika vzniku technologických problémů a senzorických vad finálních mléčných výrobků díky efektivnějšímu výběru a nakládání se syrovým mlékem. Znamená to snížení výrobních nákladů i ztrát v důsledku nutnosti přepracovat či zlikvidovat neshodné šarže produktů. Použití syrového mléka nevyhovující kvality totiž přináší zpomalené prokysávání (prodloužení doby výroby), zvýšenou tvorbu usazenin v tepelných výměnících (vyšší náklady na sanitaci těchto zařízení), snížení výtěžnosti při výrobě sýrů (vyšší náklady na surovinu) a řadu dalších problémů. Využití této metodiky u jednotlivého zpracovatele mléka může odhadem přinést úspory v řádu stovek tisíc korun ročně.

  • Označení certifikačního orgánu

    Státní veterinární správa České republiky, Slezská 7, Praha 2, 120 56

  • Datum certifikace

  • Způsoby využití výsledku

    C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů