Využití luskovino-obilných směsek ve formě siláží ke krmení dojnic a jejich vliv na kvalitu mléka
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F19%3AN0000052" target="_blank" >RIV/26722861:_____/19:N0000052 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/26784246:_____/19:N0000031 RIV/26788462:_____/19:N0000047
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Využití luskovino-obilných směsek ve formě siláží ke krmení dojnic a jejich vliv na kvalitu mléka
Popis výsledku v původním jazyce
Snaha o vyloučení rizik, která provázejí pěstování jednoletých luskovin v monokultuře, a růst cen bílkovinných jadrných krmiv vedou k růstu zájmu o pěstování a výrobu a zvýšení podílu siláží z luskovino-obilných směsek (LOS) v krmných dávkách dojnic. Byly sledovány účinky krmení dojnic při modifikaci objemné krmné dávky přídavkem siláže LOS. Bazénové vzorky mléka byly odebírány 2,5 roku od 4 stád LOS (70 vzorků) a 6 stád NELOS (116 vzorků). Stáda LOS měla vyšší obsah tuku, bílkoviny, kaseinu a sušiny tukuprosté v mléce. U laktózy a močoviny nebyly zjištěny rozdíly. Počet somatických buněk, volné mastné kyseliny a bod mrznutí mléka se mezi LOS a NELOS lišily. Celkové počty mikroorganismů se nelišily.
Název v anglickém jazyce
Use of legume-cereal mixtures for feeding in the silage form and its influence on milk quality
Popis výsledku anglicky
The effort to eliminate the risks associated with the growing of annual legumes in monoculture and the rise in prices of protein concentrate feed are the reasons for the increasing interest in growing and production and increasing silages from legume-cereal mixtures (LOS) in rations for dairy cows. The impact of feeding of dairy cows was monitored when modifying the roughage feeding ration by addition of LOS silage. Bulk milk samples were taken 2.5 years from 4 LOS herds (70 samples) and 6 NELOS herds (116). The LOS herds had higher fat, protein, casein and solids non-fat in milk. Lactose and urea did not differ. The somatic cell count, free fatty acids and the milk freezing point varied between LOS and NELOS. Total count of microorganisms did not differ.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda – vědecká příloha časopisu [CD]
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
LXVII
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
425 – 429
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—