Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Selenium accumulation and biotransformation in Streptococcus, Lactococcus, and Enterococcus strains

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F22%3AN0000014" target="_blank" >RIV/26722861:_____/22:N0000014 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60461373:22340/22:43925667 RIV/60460709:41210/22:91262

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.1016/j.jff.2022.105056" target="_blank" >https://doi.org/10.1016/j.jff.2022.105056</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.jff.2022.105056" target="_blank" >10.1016/j.jff.2022.105056</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Selenium accumulation and biotransformation in Streptococcus, Lactococcus, and Enterococcus strains

  • Popis výsledku v původním jazyce

    In the present study, we evaluated the ability of inorganic Se to accumulate and biotransform into different selenium species and Se nanoparticles (SeNPs) in seven bacteria from the Lactococcus, Streptococcus, and Enterococcus genera. The cytotoxicity of selenized strains to human adenocarcinoma Caco-2 and HT29 cells, the effect of selenium enrichment on antioxidant activity, and cell surface hydrophobicity of the tested strains were determined. When compared to that of lactococci and enterococci, increasing concentrations of sodium selenite in the cultivation media inhibited the growth of Streptococcus thermophilus strains. Thirty milligrams per liter Na2SeO3 and its higher concentrations (50 and 100 mg/L) significantly reduced the viability of Caco-2 and HT29 cells by 40–75%. Bacteria mainly produced SeNPs and selenocysteine in Se form. Our results indicate that the tested strains can accumulate and transform inorganic selenium, which makes them promising candidates for selenization and possible application in functional foods.

  • Název v anglickém jazyce

    Selenium accumulation and biotransformation in Streptococcus, Lactococcus, and Enterococcus strains

  • Popis výsledku anglicky

    In the present study, we evaluated the ability of inorganic Se to accumulate and biotransform into different selenium species and Se nanoparticles (SeNPs) in seven bacteria from the Lactococcus, Streptococcus, and Enterococcus genera. The cytotoxicity of selenized strains to human adenocarcinoma Caco-2 and HT29 cells, the effect of selenium enrichment on antioxidant activity, and cell surface hydrophobicity of the tested strains were determined. When compared to that of lactococci and enterococci, increasing concentrations of sodium selenite in the cultivation media inhibited the growth of Streptococcus thermophilus strains. Thirty milligrams per liter Na2SeO3 and its higher concentrations (50 and 100 mg/L) significantly reduced the viability of Caco-2 and HT29 cells by 40–75%. Bacteria mainly produced SeNPs and selenocysteine in Se form. Our results indicate that the tested strains can accumulate and transform inorganic selenium, which makes them promising candidates for selenization and possible application in functional foods.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/LTC20014" target="_blank" >LTC20014: Research of selenium-enriched lactic acid bacteria, bifidobacteria and yeasts and influence of low-pH stress exposure on their selenium biotransformation efficiency.</a><br>

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Functional Foods

  • ISSN

    1756-4646

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    95

  • Číslo periodika v rámci svazku

    105056

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    1–9

  • Kód UT WoS článku

    000794237100005

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85127682721