Využití bakterií mléčného kvašení v biologické ochraně rostlin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F22%3AN0000028" target="_blank" >RIV/26722861:_____/22:N0000028 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60076658:12220/21:43906125
Výsledek na webu
<a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2022/veda_193_3.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2022/veda_193_3.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Využití bakterií mléčného kvašení v biologické ochraně rostlin
Popis výsledku v původním jazyce
Bakterie mléčného kvašení a jejich produkty jsou využívány v zemědělských systémech nejen v potravinářském a krmivářském průmyslu, ale v posledních desetiletích také jako agens, která zlepšují stav půdy, celkové fitness rostlin a jako preventivní a přímá ochrana rostlin před bakteriálními a fungálními patogeny. Kmeny BMK z různých zdrojů, v souvislosti s celkovým fitness rostliny a vegetace, disponují kombinací vlastností, které umožňují lepší zpřístupňování živin z kompostů a organické hmoty, stimulují a indukují rezistentní mechanismy rostlin, zlepšují klíčení osiva a regulují výskyt rostlinných patogenů a také zvyšují odolnost rostlin vůči stresu. Tyto vlastnosti jsou podmíněné geny a následně jejich expresí v experimentálních a polních podmínkách. Tato přehledová studie je zaměřena na souhrn aktuálního stavu využití BMK v biologické a integrované ochraně rostlin s cílem rozšířit povědomí a možnosti využití BMK a jejich produktů k přímé či nepřímé regulaci výskytu bakteriálních a houbových chorob rostlin.
Název v anglickém jazyce
Potential applications of lactic acid bateria in biological control of plants
Popis výsledku anglicky
Lactic acid bacteria (LAB) and its products are used traditionally in agriculture systems in the foods and feed industry but also as agents to improve soil quality, plant fitness and preventive and curative plant protection against bacterial and fungal pathogens. Concerning plant and vegetation fitness, the LAB strains of different origins have a spectrum of properties that, besides the plant protection against plant pathogens, improve the accessibility of nutrients from organic matter, stimulation and induction of plant resistance mechanisms, seed germination and stress amelioration. These properties are based on gene regulation and expression under experimental and field conditions. In this review, we focus on the current situation of implementing LAB and its products in direct and indirect regulation of plant pathogens in biological control.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK22010255" target="_blank" >QK22010255: Intenzifikace ekologické produkce leguminóz prostřednictvím biologických prostředků s cílem zlepšení jejich zdravotního stavu</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy – zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
33
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
13–17
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—