Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Využití bakterií mléčného kvašení v biologické ochraně rostlin

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F22%3AN0000028" target="_blank" >RIV/26722861:_____/22:N0000028 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60076658:12220/21:43906125

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2022/veda_193_3.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2022/veda_193_3.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Využití bakterií mléčného kvašení v biologické ochraně rostlin

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Bakterie mléčného kvašení a jejich produkty jsou využívány v zemědělských systémech nejen v potravinářském a krmivářském průmyslu, ale v posledních desetiletích také jako agens, která zlepšují stav půdy, celkové fitness rostlin a jako preventivní a přímá ochrana rostlin před bakteriálními a fungálními patogeny. Kmeny BMK z různých zdrojů, v souvislosti s celkovým fitness rostliny a vegetace, disponují kombinací vlastností, které umožňují lepší zpřístupňování živin z kompostů a organické hmoty, stimulují a indukují rezistentní mechanismy rostlin, zlepšují klíčení osiva a regulují výskyt rostlinných patogenů a také zvyšují odolnost rostlin vůči stresu. Tyto vlastnosti jsou podmíněné geny a následně jejich expresí v experimentálních a polních podmínkách. Tato přehledová studie je zaměřena na souhrn aktuálního stavu využití BMK v biologické a integrované ochraně rostlin s cílem rozšířit povědomí a možnosti využití BMK a jejich produktů k přímé či nepřímé regulaci výskytu bakteriálních a houbových chorob rostlin.

  • Název v anglickém jazyce

    Potential applications of lactic acid bateria in biological control of plants

  • Popis výsledku anglicky

    Lactic acid bacteria (LAB) and its products are used traditionally in agriculture systems in the foods and feed industry but also as agents to improve soil quality, plant fitness and preventive and curative plant protection against bacterial and fungal pathogens. Concerning plant and vegetation fitness, the LAB strains of different origins have a spectrum of properties that, besides the plant protection against plant pathogens, improve the accessibility of nutrients from organic matter, stimulation and induction of plant resistance mechanisms, seed germination and stress amelioration. These properties are based on gene regulation and expression under experimental and field conditions. In this review, we focus on the current situation of implementing LAB and its products in direct and indirect regulation of plant pathogens in biological control.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK22010255" target="_blank" >QK22010255: Intenzifikace ekologické produkce leguminóz prostřednictvím biologických prostředků s cílem zlepšení jejich zdravotního stavu</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Mlékařské listy – zpravodaj

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    33

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    13–17

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus