Faktory ovlivňující obsah mastných kyselin v mléčném tuku dojnic
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F24%3AN0000018" target="_blank" >RIV/26722861:_____/24:N0000018 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60076658:12220/24:43908958
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Faktory ovlivňující obsah mastných kyselin v mléčném tuku dojnic
Popis výsledku v původním jazyce
Byl studován vliv polymorfismů genů AGPAT6 (1-acylglycerol-3-fosfát O-acyltransferázy 6), FASN (syntáza mastných kyselin) a SCD1 (stearoyl-CoA desaturáza 1), dále vliv plemene, farmy, pořadí a stadia laktace na zastoupení mastných kyselin (MK) v mléčném tuku dojnic. Byla sledována dvě plemena, holštýnské (n=196), české strakaté (n=226) a jejich kříženci (n=7), celkový počet analýz činil 751. Asociační studie byla provedena pro zastoupení 11 skupin MK (nasycené, nenasycené, mononenasycené, polynenasycené, polynenasycené n-3, trans isomery nenasycených MK, MK s krátkým, středním, dlouhým a rozvětveným uhlíkovým řetězcem, MK s počtem uhlíků 18). Byl zjištěn vliv farmy a stadia laktace, vliv pořadí laktace byl výrazně slabší. Vliv plemene a genových polymorfismů na skladbu mléčného tuku byl nevýznamný.
Název v anglickém jazyce
Factors affecting the fatty acid proportion in cow´s milk fat
Popis výsledku anglicky
The factors affecting the fatty acid (FA) profile in cow’s milk were analyzed, namely farm, lactation parity and stage, breed and polymorphisms in the AGPAT6, FASN and SCD1 genes. Holstein cows (n=196)), Czech Simmental cows (n=226), and their crosses (n=7) were sampled. The cows were kept at five farms and were in the first up to the sixth lactation. Eleven FA groups as follows were analyzed: SFA (saturated FA), MUFA (monounsaturated FA), TFA (trans isomers of unsaturated FA), PUFA (polyunsaturated FA), PUFAn-3 (sum of polyunsaturated FA n-3), SCFA (short-chain FA), MCFA (medium-chain FA), LCFA (long-chain FA), UFA (unsaturated FA), BCFA (branched-chain FA), C18 (sum of FA with C18). The farm significantly affected the proportion of all FA groups; the lactation stage was significant for most FAs, and the opposite was true for lactation parity. The effects of the breed and gene polymorphisms were non-significant.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK21010326" target="_blank" >QK21010326: Možnosti ovlivňování výskytu inhibičních látek v mléce jako účinný nástroj vedoucí k podpoře zdraví zvířat a ke zvyšování kvality a bezpečnosti potravin</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Náš chov: časopis chovatelů hospodářských zvířat
ISSN
0027-8068
e-ISSN
—
Svazek periodika
83
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
25–27
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—