Použití lyofilizace pro dlouhodobou deponaci kvasinek
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F24%3AN0000029" target="_blank" >RIV/26722861:_____/24:N0000029 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2024/v%C4%9Bda_206_05_09.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2024/v%C4%9Bda_206_05_09.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Použití lyofilizace pro dlouhodobou deponaci kvasinek
Popis výsledku v původním jazyce
Tato práce ověřuje možnost využití metody lyofilizace pro dlouhodobou deponaci kvasinek. Na šesti modelových kmenech zastupujících hlavní skupiny kvasinkového genofondu Sbírky mlékárenských mikroorganismů Saccharomyces cerevisiae CCDM 281, Kluyveromyces marxianus CCDM 259, Debaryomyces hansenii CCDM 262, Pichia jadinii CCDM 1064, Geotrichum candidum CCDM 870 a Kazachstania humilis CCDM 3305 byla testována míra přežití lyofilizace a následné skladování v chladícím boxu po dobu 12 měsíců. Každý kmen byl zlyofilizován v šesti variantách ochranných médií: OMK1 – 100% bovinní sérum, OMK2 – 50% bovinní sérum, OMK3 – 25% bovinní sérum s 10 % glukózy, OMK4 – 10% RSM s 5 % glutamanu sodného a 5 % trehalózy, OMK5 – 10 % glutaman sodný a 10 % glukóza, OMK6 – 10 % RSM a 10 % glukóza. S ohledem na finanční stránku, konzistenci lyofilizačních disků a celkovou míru přežití po dvanácti měsících skladování se jako nejlépe použitelná zdají být ochranná média na bázi odstředěného mléka (mléko s glutamanem sodným a trehalózou nebo mléko s glukózou). V případě kmenů Geotrichum candidum a Debaryomyces hansenii naopak není z hlediska dlouhodobé míry přežití použitelné žádné z testovaných ochranných médií.
Název v anglickém jazyce
Use of lyophilization for long-term deposition of yeast
Popis výsledku anglicky
This work verifies the possibility of using the lyophilization method for long-term yeast storage. Lyophiliza tion and subsequent storage in a cooling box for twelve months were tested on the six model strains representing the main groups of the yeast collection of dairy microorganism Saccharomyces cerevisiae CCDM 281, Kluyveromyces marxianus CCDM 259, Debaryomyces hansenii CCDM 262, Pichia jadinii CCDM 1064, Geotrichum candidum CCDM 870 and Kazachstania humilis CCDM 3305. Each strain was lyophilized using six variants of protective media: OMK1 – 100% bovine serum, OMK2 – 50% bovine serum, OMK3 – 25% bovine serum with 10 % of glucose, OMK4 – 10% RSM with 5 % sodium glutamate and 5 % trehalose, OMK5 – 10% sodium glutamate and 10 % glucose, OMK6 – 10% RSM and 10% glucose. Considering the financial aspect, the consistency of the lyophilization discs and the overall survival after twelve months of storage, skimmed milk-based protective media (milk with monosodium glutamate and trehalose or milk with glucose) seem to be the best to use. In the case of Geotrichum candidum and Debaryomyces hansenii strains, on the other hand, none of the tested protective media is usable in terms of long-term survival.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy – zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
35
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
5–9
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—