Využití luskovino-obilních směsek pro zlepšení půdní úrodnosti a jako půdoochranné pěstitelské technologie. Metodika
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26784246%3A_____%2F16%3AN0000035" target="_blank" >RIV/26784246:_____/16:N0000035 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.agroporadenstvi.cz/UserFiles/File/metodiky/METODIKA%20Vyuziti%20LOS%20pro%20zlepseni%20pudni%20urodnost.pdf" target="_blank" >http://www.agroporadenstvi.cz/UserFiles/File/metodiky/METODIKA%20Vyuziti%20LOS%20pro%20zlepseni%20pudni%20urodnost.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Využití luskovino-obilních směsek pro zlepšení půdní úrodnosti a jako půdoochranné pěstitelské technologie. Metodika
Popis výsledku v původním jazyce
Hlavním cílem metodiky je napomoci reintrodukci a rozšíření pěstování luskovin a luskovino-obilních směsek a zvýšení jejich zastoupení v osevních sledech za účelem zlepšení půdní úrodnosti a jako prostředek půdoochranné pěstitelské technologie. V posledních letech došlo k výraznému poklesu osevních ploch luskovin. Příčinou je nízká konkurenceschopnost ve srovnání s tržně atraktivními plodinami, jako jsou v současnosti obiloviny, kukuřice a řepka. K tomu přistupuje často nesprávná agrotechnika. Absence pravidelného zařazování leguminóz do osevních sledů v našich půdně-klimatických podmínkách však může znamenat nejen negativní vliv na půdní úrodnost, ale má i značně nepříznivé důsledky na agroekologický stav krajiny. Lze tvrdit, že zlepšující vliv leguminóz na půdní úrodnost má možná větší význam, než je jejich využití v potravinářství a v krmivářství.
Název v anglickém jazyce
Utilizing legume-cereal intercropping to improve soil fertility and soil conservation as a growing technology
Popis výsledku anglicky
The main aim of the methodology is to facilitate the reintroduction and expansion of growing of legumes and legume-cereal intercropping and increase their representation in crop rotation to improve soil fertility and soil conservation as a means of growing technology. In recent years there has been a significant decline in sowing areas of legumes. The reason is a lack of competitiveness in comparison with attractive market crops such as currently cereals, maize and rapeseed. It can be argued that the improving effect of legumes on soil fertility is perhaps more important than their use in food and fodder production.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510312" target="_blank" >QJ1510312: Využití luskovino-obilních směsek ke zvýšení schopnosti udržitelné produkce objemných krmiv se zvýšeným obsahem energie a živin za účelem zlepšení kvality živočišných produktů v konvenčním i ekologickém zemědělství</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů