Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Využití luskovino-obilních směsek pro zlepšení půdní úrodnosti a jako půdoochranné pěstitelské technologie. Metodika

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26784246%3A_____%2F16%3AN0000035" target="_blank" >RIV/26784246:_____/16:N0000035 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.agroporadenstvi.cz/UserFiles/File/metodiky/METODIKA%20Vyuziti%20LOS%20pro%20zlepseni%20pudni%20urodnost.pdf" target="_blank" >http://www.agroporadenstvi.cz/UserFiles/File/metodiky/METODIKA%20Vyuziti%20LOS%20pro%20zlepseni%20pudni%20urodnost.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Využití luskovino-obilních směsek pro zlepšení půdní úrodnosti a jako půdoochranné pěstitelské technologie. Metodika

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Hlavním cílem metodiky je napomoci reintrodukci a rozšíření pěstování luskovin a luskovino-obilních směsek a zvýšení jejich zastoupení v osevních sledech za účelem zlepšení půdní úrodnosti a jako prostředek půdoochranné pěstitelské technologie. V posledních letech došlo k výraznému poklesu osevních ploch luskovin. Příčinou je nízká konkurenceschopnost ve srovnání s tržně atraktivními plodinami, jako jsou v současnosti obiloviny, kukuřice a řepka. K tomu přistupuje často nesprávná agrotechnika. Absence pravidelného zařazování leguminóz do osevních sledů v našich půdně-klimatických podmínkách však může znamenat nejen negativní vliv na půdní úrodnost, ale má i značně nepříznivé důsledky na agroekologický stav krajiny. Lze tvrdit, že zlepšující vliv leguminóz na půdní úrodnost má možná větší význam, než je jejich využití v potravinářství a v krmivářství.

  • Název v anglickém jazyce

    Utilizing legume-cereal intercropping to improve soil fertility and soil conservation as a growing technology

  • Popis výsledku anglicky

    The main aim of the methodology is to facilitate the reintroduction and expansion of growing of legumes and legume-cereal intercropping and increase their representation in crop rotation to improve soil fertility and soil conservation as a means of growing technology. In recent years there has been a significant decline in sowing areas of legumes. The reason is a lack of competitiveness in comparison with attractive market crops such as currently cereals, maize and rapeseed. It can be argued that the improving effect of legumes on soil fertility is perhaps more important than their use in food and fodder production.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1510312" target="_blank" >QJ1510312: Využití luskovino-obilních směsek ke zvýšení schopnosti udržitelné produkce objemných krmiv se zvýšeným obsahem energie a živin za účelem zlepšení kvality živočišných produktů v konvenčním i ekologickém zemědělství</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů