Effects of intercropping field pea (Pisum sativum) and spring barley (Hordeum vulgare) on weed suppression and yield parameters on field pea
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26784246%3A_____%2F21%3AN0000024" target="_blank" >RIV/26784246:_____/21:N0000024 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.vupt.cz/storage/app/media/Avanti/sbornik_2021.pdf" target="_blank" >https://www.vupt.cz/storage/app/media/Avanti/sbornik_2021.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Effects of intercropping field pea (Pisum sativum) and spring barley (Hordeum vulgare) on weed suppression and yield parameters on field pea
Popis výsledku v původním jazyce
Reducing the use of artificial inputs through diversification of the agricultural systems is becoming a key issue in modern agriculture. The complementarity between legumes and cereal plants is the main factor on the selection of these crops. Multiple ecosystem services are provided with the mixtures of those plants. In this study, the effect of intercropping field pea (Pisum sativum) and spring barley (Hordeum vulgare) on weed suppression and yield was assessed in 2021. The intercrop system supressed the weeds 87% when compared with the monocrop. Weed density and weed biomass was lower in the intercrop system. The total yield did not present a significant difference between the monocrop and the intercrop system, indicating that the intercrop of field pea and spring barley is a promising agricultural practice that can be used to reduce weeds without influencing total yield.
Název v anglickém jazyce
Effects of intercropping field pea (Pisum sativum) and spring barley (Hordeum vulgare) on weed suppression and yield parameters on field pea
Popis výsledku anglicky
Reducing the use of artificial inputs through diversification of the agricultural systems is becoming a key issue in modern agriculture. The complementarity between legumes and cereal plants is the main factor on the selection of these crops. Multiple ecosystem services are provided with the mixtures of those plants. In this study, the effect of intercropping field pea (Pisum sativum) and spring barley (Hordeum vulgare) on weed suppression and yield was assessed in 2021. The intercrop system supressed the weeds 87% when compared with the monocrop. Weed density and weed biomass was lower in the intercrop system. The total yield did not present a significant difference between the monocrop and the intercrop system, indicating that the intercrop of field pea and spring barley is a promising agricultural practice that can be used to reduce weeds without influencing total yield.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK21010332" target="_blank" >QK21010332: Mechanismus rezistence řepkových škůdců proti insekticidům, jejich výchozí citlivost k novým insekticidům a dopad insekticidních aplikací na vývoj larev škůdců a jejich přirozených nepřátel.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda – vědecká příloha
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
69
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
81-88
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—