Poměr tuk/bílkoviny jako ukazatel technologické způsobilosti mléka a energetického hospodaření ve vztahu ke koncentraci acetonu v mléce krav a malých přežvýkavců
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26788462%3A_____%2F06%3A%230000007" target="_blank" >RIV/26788462:_____/06:#0000007 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Poměr tuk/bílkoviny jako ukazatel technologické způsobilosti mléka a energetického hospodaření ve vztahu ke koncentraci acetonu v mléce krav a malých přežvýkavců
Popis výsledku v původním jazyce
Odborná práce o koncentraci mléčného acetonu (A) a poměru T/B (nebo T/HB, tuk/hrubé bílkoviny) jako indikátorech energetického metabolismu. A je vztažen k plodnosti krav. Vzrůst A z 5 na 20 a více mg/l byl spojen s vzrůstem hodnoty inseminačního indexu z1,49 na 1,76 (existuje zhoršení o 0,27 (P<0,05) během první třetiny laktace). Vyšší A je také vztažen se zhoršenou kysací schopnost mléka. Byl vyhodnocena pozitivní korelace (r = 0,32; P<0,01) mezi koncentrací acetonu a produkcí tuku (v kg) během prvních 100 dnů laktace v kozím mléce. Průměrné A a poměru T/HB pro krávy, kozy a ovce byly: 7,77 a 7,55 < 12,68 mg/l; 1,08 < 1,51 > 1,21. Užší vztah (r = 0,30; P>0,05) byl mezi A a poměrem T/B v syrovém mléce krav českého strakatého skotu. Podobný vztah nebylstanoven u koz avšak byl potvrzen u ovcí.
Název v anglickém jazyce
The fat/protein ratio as indicator of technological capability of milk and energy metabolism in relation to acetone concentration in cow and small ruminants milk
Popis výsledku anglicky
The professional work about the milk acetone concentration (A) and ratio F/CP (T/B or T/HB, fat/crude protein), which are good indicators of energy metabolism. A is related to fertility of dairy cows. The increase of milk acetone level from 5 up to 20 and more mg/l was connected with increase of insemination index value from 1.49 up to 1.76 (there is exasperation about 0.27 (P<0.05) during first third of lactation). Higher A is related with aggravated milk fermentation ability. There was positive correlation (r = 0.32; P<0.01) between A and fat production (in kg) during first 100 lactation days in goat milk. The average A and F/CP ratio for cows, goats and sheeps were: 7.77 and 7.55 < 12.68 mg/l; 1.08 < 1.51 > 1.21. Relatively close relationship (r = 0.30; P>0.05) was stated between A and F/CP ratio in raw milk in dairy cows (Bohemian Spotted cattle). Similar relationship was not found in goats, but was confirmed in sheeps.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Vliv výrobních faktorů a welfare na zdraví a plodnost dojnic a kvalitu a bezpečnost mléka jako potravinové suroviny
ISBN
80-903142-6-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
132-137
Název nakladatele
Výzkumný ústav pro chov skotu, s.r.o.
Místo vydání
Rapotín
Místo konání akce
Rapotín
Datum konání akce
12. 10. 2006
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—