Analýza nelineární odpovědi ztráty vody u hovězího masa v průběhu zrání.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26788462%3A_____%2F08%3A%230000104" target="_blank" >RIV/26788462:_____/08:#0000104 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Analyse of non-linear Response of cooking Loss in aged Beef.
Popis výsledku v původním jazyce
We used the package nlme in program R to evaluate data from our experiment where we measured cooking loss in beef meat in aging period 2, 16, 30, 44 d post-mortem. 2x2 design (bulls, steers) x (extensively, intensively fattened) with 12 animals in each group was performed during 2 seasons. We described the relationship between aging time and cooking loss by the asymptotic regression model with three physically meaningful parameters: R0 ? the response in the (slaughter) time 0, lrc ? logarithm of the rate constant and Asym ? a response that approaches a horizontal asymptote. Factors of design (groups) were as the fixed effects, animals nested in seasons as the random effects. There were no differences between groups in R0 or lrc, only random variabilityin R0 between animals. Production system had the significant effect on the asymptote. The values were 33 % for intensive, 38 % for extensive system. The castration influenced the asymptote. Steers showed significantly lower asymptote by
Název v anglickém jazyce
Analyse of non-linear Response of cooking Loss in aged Beef.
Popis výsledku anglicky
We used the package nlme in program R to evaluate data from our experiment where we measured cooking loss in beef meat in aging period 2, 16, 30, 44 d post-mortem. 2x2 design (bulls, steers) x (extensively, intensively fattened) with 12 animals in each group was performed during 2 seasons. We described the relationship between aging time and cooking loss by the asymptotic regression model with three physically meaningful parameters: R0 ? the response in the (slaughter) time 0, lrc ? logarithm of the rate constant and Asym ? a response that approaches a horizontal asymptote. Factors of design (groups) were as the fixed effects, animals nested in seasons as the random effects. There were no differences between groups in R0 or lrc, only random variabilityin R0 between animals. Production system had the significant effect on the asymptote. The values were 33 % for intensive, 38 % for extensive system. The castration influenced the asymptote. Steers showed significantly lower asymptote by
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/LA08035" target="_blank" >LA08035: Základní výzkum masa na celosvětových kongresech ICoMST/AMSA.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
54th International Congress of Meat Science and Technology
ISBN
—
ISSN
0309-1740
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Název nakladatele
—
Místo vydání
Cape Town, South Africa
Místo konání akce
Cape Town, South Africa
Datum konání akce
10. 8. 2008
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—