Změny výživné hodnoty při aplikaci statkových hnojiv a při různém obhospodařování travních porostů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26788462%3A_____%2F08%3A%230000180" target="_blank" >RIV/26788462:_____/08:#0000180 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Changes in forage quality by animal fertilizers? applications and by different grassland management
Popis výsledku v původním jazyce
A long-term small plot trial was established in the locality Rapotin. It consists of treatments with application of three doses of different fertilizers (no fertilization and cattle fertilizers) and with three levels of intensity of cutting (2, 3 and 4 cuts per year). Three levels of fertilization correspond with stocking rate of 0.9, 1.4, and 2 LU.ha-1 (LU=livestock unit). The results obtained during two years of monitoring are reported in this paper. The chemical composition of the forage was evaluated on the basis of Czech state standard and there was also estimated the organic matter digestibility (OMD) in vitro. As for the fodder quality, it was found that the concentration of crude protein (93 ? 170 g.kg-1 DM) and the organic matter digestibility(63-72 %) were higher in treatments with higher intensity of cutting. We also found a significant decrease of concentration of crude fibre (297-224 g.kg-1 DM).
Název v anglickém jazyce
Changes in forage quality by animal fertilizers? applications and by different grassland management
Popis výsledku anglicky
A long-term small plot trial was established in the locality Rapotin. It consists of treatments with application of three doses of different fertilizers (no fertilization and cattle fertilizers) and with three levels of intensity of cutting (2, 3 and 4 cuts per year). Three levels of fertilization correspond with stocking rate of 0.9, 1.4, and 2 LU.ha-1 (LU=livestock unit). The results obtained during two years of monitoring are reported in this paper. The chemical composition of the forage was evaluated on the basis of Czech state standard and there was also estimated the organic matter digestibility (OMD) in vitro. As for the fodder quality, it was found that the concentration of crude protein (93 ? 170 g.kg-1 DM) and the organic matter digestibility(63-72 %) were higher in treatments with higher intensity of cutting. We also found a significant decrease of concentration of crude fibre (297-224 g.kg-1 DM).
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Forage Conservation
ISBN
978-80-88872-78-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
—
Název nakladatele
Slovak Agricultural Research Centre, Research Institute of Animal Production, Nitra
Místo vydání
Poprad
Místo konání akce
Nitra
Datum konání akce
1. 1. 2008
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—