Vliv nutriční hodnoty kukuřičných hybridů CELIO 250 a CELIVE na dobrovolný příjem sušiny u dojnic
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26788462%3A_____%2F10%3A%230000355" target="_blank" >RIV/26788462:_____/10:#0000355 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv nutriční hodnoty kukuřičných hybridů CELIO 250 a CELIVE na dobrovolný příjem sušiny u dojnic
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem našeho sledování bylo porovnání dvou vybraných hybridů kukuřice CELIO 250 a CELIVE a zjistit diferenci v jejich dobrovolném příjmu sušiny při jejich různé výživné hodnotě a posoudit jejich vhodnost pro zařazování do krmných dávek pro dojnice. Krmnýpokus byl uskutečněn na šesti kravách (675-739 kg živé hmotnosti). Každá skupina byla krmena ad-libitum s využitím krmných boxů (systému řízení RIC). Dobrovolný příjem sušiny byl ovlivňován stravitelností NDF, která byla vyšší u hybridu CELIO 250 (38,2%), než u hybridu CELIVE (35,7%). Při zařazení 40 % sušiny kukuřičné siláže vyrobené z hybridu CELIO 250 ve směsné krmné krmné dávce dává možnost zvýšení mléčné produkce. U kukuřičné siláže vyrobené z hybridu CELIO 250 byl zjištěn vyšší příjem celkové energie, než u kukuřičné siláže vyrobené z hybridu CELIVE.
Název v anglickém jazyce
Influence of nutrition value of maize varieties CELIO 250 and CELIVE on voluntary dry matter intake in dairy cows.
Popis výsledku anglicky
The aim of our monitoring was to compare two chosen maize varieties CELIO 250 and CELIVE, to find out differences in their voluntary intake by their different nutrition value and to evaluate their suitability for their inclusion into the dairy cows feeding rations. The feeding trial was conducted on six cows (675-739 kg). The voluntary dry matter intake was related to the digestibility of NDF that was higher in the variety CELIO 250 (38.2 %) than in CELIVE (35.7 %). An inclusion of 40 % of dry matter ofmaize silage made from the variety CELIO 250 in the total mixed ration makes possible to increase the daily milk production. Concerning the maize silage made of the variety CELIO 250 it was found out the higher intake of total energy than in the maize silage made from the variety CELIVE.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výzkum v chovu skotu
ISSN
0139-7265
e-ISSN
—
Svazek periodika
52
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—