Ověřená technologie zlepšující výživnou hodnotu kukuřičné siláže vlivem inovativní technologie sklizně v měnicích se klimatických podmínkách
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26788462%3A_____%2F24%3AN0000070" target="_blank" >RIV/26788462:_____/24:N0000070 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Ověřená technologie zlepšující výživnou hodnotu kukuřičné siláže vlivem inovativní technologie sklizně v měnicích se klimatických podmínkách
Popis výsledku v původním jazyce
Kukuřice představuje hlavní jednoletou pícninu pěstovanou na orné půdě. Pěstuje se zejména na siláž jako hlavní energetická složka objemných krmiv ve výživě hospodářských zvířat a vsázka do bioplynových stanic a dále i na zrno. Při hodnocení výživné hodnoty píce je třeba zjišťovat a zohledňovat řadu ukazatelů. V rámci stále se měnících klimatických podmínek je důležité správně naplánovat včasnou sklizeň a výrobu kukuřičné siláže. Na základě zjištěných poznatků byly uplatněny inovativní metodické postupy ve dvou podnicích s chovem dojnic, které byly ověřeny v letech 2017-2020. Technologie výroby objemných krmiv s dvěma testovanými inovativními typy „Corn Cracker“ a zařízením NIR, umožňuje obsluze řezačky v reálném čase automatické nastavení správné délky řezanky v závislosti na definovaných parametrech optimální rozrušení zrn a rozvláknění stonků a listů a efektivnější úsporu času při sklizni. Inovativní technologie výroby siláže objemných krmiv vytváří optimální podmínky fermentačního procesu a snížení silážních ztrát. Siláž vyrobená touto technologií si zachová správnou konzistenci, vůni, barvu a optimální výživnou hodnotu. Ve výživě dojeného skotu byla ve sledovaných podnicích provedena optimalizace krmných dávek. Zařazením siláže vyrobené inovativní technologií do krmné dávky skotu došlo ke zvýšení podílu strukturální složky krmiva (řezanky) o 4,01–4,65 % a u siláží o 4,75 – 5,71 % v závislosti na podílu sušiny silážní kukuřice v krmné dávce. Tato skutečnost se také projevila ve zlepšení denního nádoje u krav v monitorovaném období o 0,344 – 0,552 kg.
Název v anglickém jazyce
A validated technology improving the nutritional value of maize silage due to innovative harvesting technology in changing climatic conditions
Popis výsledku anglicky
Maize is the main annual forage crop grown on arable land. It is grown mainly for silage as the main energy component of roughage in livestock feed and as an input to biogas plants, and for grain. When assessing the nutritional value of forage, a few indicators need to be identified and considered. In the context of ever-changing climatic conditions, it is important to plan correctly for timely harvesting and production of maize silage. Based on the findings, innovative methodological approaches were applied in two dairy farms and validated in 2017-2020. The technology to produce roughage, with two tested innovative types of "Corn Cracker" and NIR equipment, allows the cutter operator to automatically adjust in real time the correct length of the cutter depending on defined parameters for optimal grain breakage and stalk and leaf detasseling, and more efficient time saving during harvesting. Innovative technology to produce roughage silage creates optimal conditions for the fermentation process and reduced silage losses. Silage produced with this technology retains the correct consistency, aroma, colour and optimum nutritional value. In dairy cattle nutrition, optimisation of feed rations was carried out in the enterprises studied. The inclusion of silage produced by the innovative technology in the cattle ration increased the proportion of the structural component of the feed (cuttings) by 4.01–4.65 % and that of silages by 4.75–5.71 %, depending on the proportion of dry matter of silage maize in the ration. This was also reflected in an improvement in the daily intake of cows by 0.344-0.552 kg during the monitoring period.
Klasifikace
Druh
Z<sub>tech</sub> - Ověřená technologie
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
IP A3_1 24
Číselná identifikace
—
Technické parametry
Smlouva o uplatnění ověřené technologie číslo O8/2024 mezi Agrovýzkumem Rapotín s.r.o. (IČO: 26788462) a Zemědělským a obchodním družstvem SLEZSKÁ DUBINA (IČO: 25363476) byla uzavřená dne 19. 12. 2024.
Ekonomické parametry
Technologie výroby objemných krmiv (zejména kukuřičné siláže) s dvěma testovanými inovativními typy „Corn Cracker“ a zařízením NIR, umožňuje obsluze řezačky v reálném čase automatické nastavení správné délky řezanky v závislosti na definovaných parametrech optimální rozrušení zrn a rozvláknění stonků a listů a efektivnější úsporu času při sklizni. Inovativní technologie výroby siláže objemných krmiv vytváří optimální podmínky fermentačního procesu a snížení silážních ztrát. Zařazením siláže vyrobené inovativní technologií do krmné dávky skotu ve sledovaných podnicích došlo ke zvýšení podílu strukturální složky krmiva (řezanky) o 4,01–4,65 % a u siláží o 4,75 – 5,71 % v závislosti na podílu sušiny silážní kukuřice v krmné dávce. Tato skutečnost se také projevila ve zlepšení denního nádoje u krav v monitorovaném období o 0,344 – 0,552 kg, která představuje zvýšení tržeb za mléko na dojnici a den ve výši 3,91 – 6,27 Kč.
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
26788462
Název vlastníka
Agrovýzkum Rapotín s.r.o.
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
P - Využití výsledku jiným subjektem je v některých případech možné bez nabytí licence
Požadavek na licenční poplatek
Z - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek
Adresa www stránky s výsledkem
—