Hodnocení kvalitativních parametrů máku setého (Papaver somniferum) pomocí FT-NIR spektroskopie
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26791251%3A_____%2F19%3AN0000039" target="_blank" >RIV/26791251:_____/19:N0000039 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/47813644:_____/19:N0000003
Výsledek na webu
<a href="http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2019.pdf" target="_blank" >http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2019.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Hodnocení kvalitativních parametrů máku setého (Papaver somniferum) pomocí FT-NIR spektroskopie
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo optimalizovat využití metody FT-NIRS pro stanovení obsahu oleje, skladby mastných kyselin v semeni a obsahu morfinu a kodeinu v makovině genových zdrojů kolekce NP a šlechtitelského materiálu máku setého. Byly vyvinuty FT-NIR kalibrační modely pro stanovení hlavních kvalitativních znaků, které se při šlechtění sledují. Přístupnost dat o kvalitativních parametrech genetických zdrojů máku setého v systému GRIN Czech umožní uživatelům materiálů, především z řad šlechtitelů, možnost cílenějšího výběru.
Název v anglickém jazyce
Evaluation of the qualitative parameters of the pocket (Papaver somniferum) using FT-NIR spectroscopy
Popis výsledku anglicky
The aim of the work was to optimize the use of the FT-NIRS method for the determination of oil content, fatty acid composition in seed and morphine and codeine content in poppy of genetic resources of the NP collection and poppy breeding material. FT-NIR calibration models have been developed to determine the main quality traits that are monitored during breeding. The accessibility of data on the qualitative parameters of genetic resources of poppy seeds in the GRIN Czech system will enable users of materials, especially from the ranks of breeders, to have a more targeted choice.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1810391" target="_blank" >QK1810391: Využití technik genomiky a transkriptomiky k tvorbě genových zdrojů a výchozích materiálů máku se specifickými vlastnostmi</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků XLIX. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
—
ISSN
1802-1433
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
118-120
Název nakladatele
Ústav analýzy potravin a výživy, VŠCHT v Praze
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Skalský Dvůr
Datum konání akce
27. 5. 2019
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—