Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Hodnocení kvalitativních parametrů máku setého (Papaver somniferum) pomocí FT-NIR spektroskopie

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26791251%3A_____%2F19%3AN0000039" target="_blank" >RIV/26791251:_____/19:N0000039 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/47813644:_____/19:N0000003

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2019.pdf" target="_blank" >http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2019.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Hodnocení kvalitativních parametrů máku setého (Papaver somniferum) pomocí FT-NIR spektroskopie

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce bylo optimalizovat využití metody FT-NIRS pro stanovení obsahu oleje, skladby mastných kyselin v semeni a obsahu morfinu a kodeinu v makovině genových zdrojů kolekce NP a šlechtitelského materiálu máku setého. Byly vyvinuty FT-NIR kalibrační modely pro stanovení hlavních kvalitativních znaků, které se při šlechtění sledují. Přístupnost dat o kvalitativních parametrech genetických zdrojů máku setého v systému GRIN Czech umožní uživatelům materiálů, především z řad šlechtitelů, možnost cílenějšího výběru.

  • Název v anglickém jazyce

    Evaluation of the qualitative parameters of the pocket (Papaver somniferum) using FT-NIR spectroscopy

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the work was to optimize the use of the FT-NIRS method for the determination of oil content, fatty acid composition in seed and morphine and codeine content in poppy of genetic resources of the NP collection and poppy breeding material. FT-NIR calibration models have been developed to determine the main quality traits that are monitored during breeding. The accessibility of data on the qualitative parameters of genetic resources of poppy seeds in the GRIN Czech system will enable users of materials, especially from the ranks of breeders, to have a more targeted choice.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1810391" target="_blank" >QK1810391: Využití technik genomiky a transkriptomiky k tvorbě genových zdrojů a výchozích materiálů máku se specifickými vlastnostmi</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník příspěvků XLIX. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

  • ISSN

    1802-1433

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    118-120

  • Název nakladatele

    Ústav analýzy potravin a výživy, VŠCHT v Praze

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Skalský Dvůr

  • Datum konání akce

    27. 5. 2019

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku