Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Pohanka – plodina s dlouhou tradicí

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26791251%3A_____%2F21%3AN0000020" target="_blank" >RIV/26791251:_____/21:N0000020 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/25328859:_____/21:N0000026

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Pohanka – plodina s dlouhou tradicí

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Pohanka je tradiční plodina, která si v dnešní době opět hledá místo v našem jídelníčku. Z pohanky se nejčastěji využívají nažky, které mají podobné využití jako obiloviny. Z nutričního hlediska jsou nažky pohanky skvělým zdrojem kvalitních bílkovin s vyváženým obsahem aminokyselin, tuků s vysokým podílem nenasycených mastných kyselin, vlákniny, minerálních prvků, vitamínů a dalších látek, které mají pozitivní vliv na zdraví. Bylo prokázáno, že pohanka má pozitivní vliv na kardiovaskulární systém, trávící soustavu, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, působí jako prevence proti některým karcinogenním i neurodegenerativním onemocněním. Pohanka je doporučována pacientům s intolerancí na lepek a také pacientům s cukrovkou II. typu, protože látky přítomné v pohance zvyšují citlivost buněk na inzulin.

  • Název v anglickém jazyce

    Pohanka – plodina s dlouhou tradicí

  • Popis výsledku anglicky

    Pohanka je tradiční plodina, která si v dnešní době opět hledá místo v našem jídelníčku. Z pohanky se nejčastěji využívají nažky, které mají podobné využití jako obiloviny. Z nutričního hlediska jsou nažky pohanky skvělým zdrojem kvalitních bílkovin s vyváženým obsahem aminokyselin, tuků s vysokým podílem nenasycených mastných kyselin, vlákniny, minerálních prvků, vitamínů a dalších látek, které mají pozitivní vliv na zdraví. Bylo prokázáno, že pohanka má pozitivní vliv na kardiovaskulární systém, trávící soustavu, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, působí jako prevence proti některým karcinogenním i neurodegenerativním onemocněním. Pohanka je doporučována pacientům s intolerancí na lepek a také pacientům s cukrovkou II. typu, protože látky přítomné v pohance zvyšují citlivost buněk na inzulin.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40400 - Agricultural biotechnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů