Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Pěstební technologie a praktické využití českých vyšlechtěných odrůd béru italského

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26791251%3A_____%2F23%3AN0000001" target="_blank" >RIV/26791251:_____/23:N0000001 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/62156489:43210/23:43922847

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.oseva-vav.cz" target="_blank" >http://www.oseva-vav.cz</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Pěstební technologie a praktické využití českých vyšlechtěných odrůd béru italského

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Problémy se suchem a jeho dopadem na zemědělskou produkci se již začínají silně projevovat. Jedním z hlavních řešení v současné době se uvádí šlechtění a výběr odolnějších druhů a odrůd, které se lépe přizpůsobí dostupnosti vody v půdě a které jsou odolnější vůči novým klimatickým podmínkám. Cílem předkládané pěstební technologie je nabídnout zemědělské praxi alternativní plodinu bér italský (vlašský) Setaria italica (L.) Beauv.) s s českými vyšlechtěnými odrůdami, které jsou vhodné do stále více se měnících podmínek prostředí České republiky. Tato plodina nabízí vhodnou alternativu k současně pěstovaným obilninám jako zdroj suroviny pro lidskou bezlepkovou dietu, alu i vhodný materiál pro výrobu biomasy nebo krmiva pro zvířata, ale i další možnosti využití např. v krajinářské architektuře. Velmi pozitivní efekt na vzniku ověřené technologie je, že se na tvorbě předložené publikace podíleli jak vědečtí pracovníci, akademičtí pracovníci, tak i kolegové ze zemědělské praxe, studenti vysokých a středních odborných škol.

  • Název v anglickém jazyce

    Cultivation technology and practical use of Czech bred varieties of Italian Foxtail

  • Popis výsledku anglicky

    The problems with the drought and its impact on agricultural production are already beginning to show strongly. One of the main solutions currently is the breeding and selection of more resistant species and varieties that better adapt to the availability of water in the soil and that are more resistant to new climatic conditions. The growing technology is changing, the agricultural practice of the alternative crop Italian Foxtail (Wallachian) Setaria italica (L.) Beauv.) with Czech bred varieties that are suitable for more and more sowing environments in the Czech Republic. This crop offers a suitable alternative to the simultaneously cultivated cereals as a source of raw materials for the human gluten-free diet, alu and a suitable material for the production of biomass or animal feed, but also other possibilities of use, for example in landscape architecture. A very positive effect on the creation of proven technology is that scientists, academics, colleagues from agricultural practice, students and secondary vocational schools volunteer to create the presented publication.

Klasifikace

  • Druh

    Z<sub>tech</sub> - Ověřená technologie

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40101 - Agriculture

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK22010251" target="_blank" >QK22010251: Inovace pěstební technologie čiroku pro využití ve výživě přežvýkavců jako adaptační opatření vedoucí ke stabilizaci produkce objemných krmiv v podmínkách měnícího se klimatu ČR</a><br>

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    ISBN 978-80-7427-387-2

  • Číselná identifikace

    ISBN 978-80-7427-387-2

  • Technické parametry

    Charakteristika odrůd: - Velmi ranné odrůdy s rychlým vývojem a časným dozráváním - C4 plodina toleruje suché a velmi teplé počasí i méně úrodné půdy - Tolerance k chladu je vyšší než u čiroku, alenižší ve srovnání s prosem - Drobnější zrno je velmi vhodné pro zařazení do směsí meziplodin - Pícní využití: senáž, siláž(biplyn), pastva. Lze i seno, ale obtížněji se suší - Zrno je součástí směsí pro okrasné i zpěvné ptactvo, i do krmných směsí - Lidská výživa- bezlepková potravina (mouka) s vysokým obsahem esenciálních aminokyselin, selenu, vitamínu A a B1 - Odrůdy byly oceněny „Zlatým klasem“ na výstavě Země živitelka 2019

  • Ekonomické parametry

    Ekonomika ověřené technologie pěstování béru italského je dána především jeho multifunkčním a širokým využitím s tržní produkcí zrna. Zrno béru lze vypěstovat s relativně nízkými náklady a zájem o ně je dosti velký na domácím a zejména na zahraničním trhu.

  • Kategorie aplik. výsledku dle nákladů

  • IČO vlastníka výsledku

    00027006

  • Název vlastníka

    Výzkumný ústav rostlinné výroby Praha, v.v.i.

  • Stát vlastníka

    CZ - Česká republika

  • Druh možnosti využití

    P - Využití výsledku jiným subjektem je v některých případech možné bez nabytí licence

  • Požadavek na licenční poplatek

    Z - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek

  • Adresa www stránky s výsledkem

    www.oseva-vav.cz, www.vurv.cz