Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Stanovení vlivu genotypu a vnějších faktorů na zdravotní stav produkce hořčice bílé

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26791251%3A_____%2F23%3AN0000064" target="_blank" >RIV/26791251:_____/23:N0000064 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://agronavigator.cz/sites/default/files/users/user312/16-01-2024/QK1910225_Nmet_Stanoven%C3%AD%20vlivu%20genotypu%20a%20vn%C4%9Bj%C5%A1%C3%ADch%20faktor%C5%AF%20na%20zdravotn%C3%AD%20stav%20produkce%20ho%C5%99%C4%8Dice%20b%C3%ADl%C3%A9_final%20tisk.pdf" target="_blank" >https://agronavigator.cz/sites/default/files/users/user312/16-01-2024/QK1910225_Nmet_Stanoven%C3%AD%20vlivu%20genotypu%20a%20vn%C4%9Bj%C5%A1%C3%ADch%20faktor%C5%AF%20na%20zdravotn%C3%AD%20stav%20produkce%20ho%C5%99%C4%8Dice%20b%C3%ADl%C3%A9_final%20tisk.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Stanovení vlivu genotypu a vnějších faktorů na zdravotní stav produkce hořčice bílé

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Aktuální poznatky o vnitřních a vnějších faktorech ovlivňujících produkci hořčice bílé. Jedná se o vliv genotypu, počasí, pěstitelské technologie na produkci biomasy, sklizeň semen v množitelských porostech a porostech určených na produkci semen pro potravinářský průmysl. Metodika popisuje optimální podmínky pro dosažení maximálního výnosu sklizně biomasy, semen a pro snížení podílu šedých semen ve sklizni.

  • Název v anglickém jazyce

    Determination of the effect of genotype and external factors on the health status of white mustard production

  • Popis výsledku anglicky

    Current knowledge on internal and external factors influencing the production of white mustard. It concerns the influence of genotype, weather, cultivation technology on biomass production, seed harvesting in breeding stands and stands intended for the production of seeds for the food industry. The methodology describes the optimal conditions for achieving the maximum harvest yield of biomass and seeds and for reducing the proportion of gray seeds in the harvest.

Klasifikace

  • Druh

    N<sub>metS</sub> - Metodiky schválené orgánem státní správy

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1910225" target="_blank" >QK1910225: Zavedení a využití komplexních biotechnologických postupů k charakterizaci a tvorbě genových zdrojů a dalších výchozích materiálů hořčic pro</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    PL08/23

  • Číslo předpisu

  • Technické parametry

    Smlouva s uživatelem OSEVA PRO s.r.o., Jankovcova 938/18a, 170 00 Praha 7, IČO 49616552 uzavřena dne 24.11.2023. Osoba odpovědná pro jednání za uživatele Mgr. Viktor Vrbovský, Purkyňova 10/1653, Opava 746 01; tel. 553 624 160.

  • Ekonomické parametry

    Předpokládanými přínosy metodiky jsou minimalizace a rentabilita vstupů přípravků na ochranu rostlin (POR) a to na základě posouzení těchto faktorů: vybraná odrůda, optimální pěstitelská technologie, termín setí a dlouho-dobý průběh počasí dané lokality v období před sklizní. V případě použití fungicidních a morforegulačních POR eliminace 1 fungicidního vstupu, na základě posouzení uvedených faktorů, může snížit náklady na 1 ha za nákup a dále za jeho aplikaci. Dalším přínosem je snížení uhlíkaté stopy na základě opodstatněné eliminace průjezdu porostem. Na druhé straně zvýšením kvality a výše výnosu v důsledku výběru optimální pěstitelské technologie pro danou oblast o 5 % a snížení podílu šedých semen ve sklizni dosáhneme vyšší tržby za množství i kvalitu sklizně. V případě výnosu bez ošetření 1,5 t/ha je uvedené navýšení výnosu 75 kg/1 ha. Cena 1 t sklizně je odvislá od směru využití sklizně: osivo či merkantil. Poznatky uvedené v metodice mají přímý vliv na rentabilitu pěstování hořčice bílé.

  • Označení certifikačního orgánu

    ÚKZÚZ

  • Datum certifikace

  • Způsoby využití výsledku

    C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů