Stanovení vlivu genotypu a vnějších faktorů na zdravotní stav produkce hořčice bílé
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26791251%3A_____%2F23%3AN0000064" target="_blank" >RIV/26791251:_____/23:N0000064 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://agronavigator.cz/sites/default/files/users/user312/16-01-2024/QK1910225_Nmet_Stanoven%C3%AD%20vlivu%20genotypu%20a%20vn%C4%9Bj%C5%A1%C3%ADch%20faktor%C5%AF%20na%20zdravotn%C3%AD%20stav%20produkce%20ho%C5%99%C4%8Dice%20b%C3%ADl%C3%A9_final%20tisk.pdf" target="_blank" >https://agronavigator.cz/sites/default/files/users/user312/16-01-2024/QK1910225_Nmet_Stanoven%C3%AD%20vlivu%20genotypu%20a%20vn%C4%9Bj%C5%A1%C3%ADch%20faktor%C5%AF%20na%20zdravotn%C3%AD%20stav%20produkce%20ho%C5%99%C4%8Dice%20b%C3%ADl%C3%A9_final%20tisk.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stanovení vlivu genotypu a vnějších faktorů na zdravotní stav produkce hořčice bílé
Popis výsledku v původním jazyce
Aktuální poznatky o vnitřních a vnějších faktorech ovlivňujících produkci hořčice bílé. Jedná se o vliv genotypu, počasí, pěstitelské technologie na produkci biomasy, sklizeň semen v množitelských porostech a porostech určených na produkci semen pro potravinářský průmysl. Metodika popisuje optimální podmínky pro dosažení maximálního výnosu sklizně biomasy, semen a pro snížení podílu šedých semen ve sklizni.
Název v anglickém jazyce
Determination of the effect of genotype and external factors on the health status of white mustard production
Popis výsledku anglicky
Current knowledge on internal and external factors influencing the production of white mustard. It concerns the influence of genotype, weather, cultivation technology on biomass production, seed harvesting in breeding stands and stands intended for the production of seeds for the food industry. The methodology describes the optimal conditions for achieving the maximum harvest yield of biomass and seeds and for reducing the proportion of gray seeds in the harvest.
Klasifikace
Druh
N<sub>metS</sub> - Metodiky schválené orgánem státní správy
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1910225" target="_blank" >QK1910225: Zavedení a využití komplexních biotechnologických postupů k charakterizaci a tvorbě genových zdrojů a dalších výchozích materiálů hořčic pro</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
PL08/23
Číslo předpisu
—
Technické parametry
Smlouva s uživatelem OSEVA PRO s.r.o., Jankovcova 938/18a, 170 00 Praha 7, IČO 49616552 uzavřena dne 24.11.2023. Osoba odpovědná pro jednání za uživatele Mgr. Viktor Vrbovský, Purkyňova 10/1653, Opava 746 01; tel. 553 624 160.
Ekonomické parametry
Předpokládanými přínosy metodiky jsou minimalizace a rentabilita vstupů přípravků na ochranu rostlin (POR) a to na základě posouzení těchto faktorů: vybraná odrůda, optimální pěstitelská technologie, termín setí a dlouho-dobý průběh počasí dané lokality v období před sklizní. V případě použití fungicidních a morforegulačních POR eliminace 1 fungicidního vstupu, na základě posouzení uvedených faktorů, může snížit náklady na 1 ha za nákup a dále za jeho aplikaci. Dalším přínosem je snížení uhlíkaté stopy na základě opodstatněné eliminace průjezdu porostem. Na druhé straně zvýšením kvality a výše výnosu v důsledku výběru optimální pěstitelské technologie pro danou oblast o 5 % a snížení podílu šedých semen ve sklizni dosáhneme vyšší tržby za množství i kvalitu sklizně. V případě výnosu bez ošetření 1,5 t/ha je uvedené navýšení výnosu 75 kg/1 ha. Cena 1 t sklizně je odvislá od směru využití sklizně: osivo či merkantil. Poznatky uvedené v metodice mají přímý vliv na rentabilitu pěstování hořčice bílé.
Označení certifikačního orgánu
ÚKZÚZ
Datum certifikace
—
Způsoby využití výsledku
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů