Použití spektrálních a separačních metod k hodnocení jakosti hořčice bílé (Sinapis alba L.).
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26791251%3A_____%2F24%3AN0000064" target="_blank" >RIV/26791251:_____/24:N0000064 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.chemicke-listy.cz/ojs3/index.php/chemicke-listy/article/view/4469/4419" target="_blank" >http://www.chemicke-listy.cz/ojs3/index.php/chemicke-listy/article/view/4469/4419</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.54779/chl20240028" target="_blank" >10.54779/chl20240028</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Použití spektrálních a separačních metod k hodnocení jakosti hořčice bílé (Sinapis alba L.).
Popis výsledku v původním jazyce
Bylo provedeno hodnocení jakostních parametrů (obsah glukosinolátů, oleje a skladba mastných kyselin) vzorků semen a listů hořčice bílé. V případě semen hořčic byl celkový obsah glukosinolátů vyšší než v listech hořčic a hlavním glukosinolátem byl zjištěn sinalbin. Z analýzy zastoupení mastných kyselin v oleji vyplývá, že u starších materiálů dominovala eruková kyselina. Nové odrůdy hořčice bílé obsahují méně erukové kyseliny a bylo by možné je využít i ke konzumním účelům. Byla ověřena použitelnost metody spektroskopie v blízké infračervené oblasti s Fourierovou transformací k rutinnímu hodnocení vzorků semen hořčic a pro potřeby předběžného screeningu ve šlechtitelských programech hořčice bílé.
Název v anglickém jazyce
Application of Spectral and Separation Methods to Assess the Quality of White Mustard (Sinapis alba L.)
Popis výsledku anglicky
Quality parameters (glucosinolate content, oil and fatty acid composition) of white mustard seeds and leaves were evaluated. The total glucosinolate content in the mustard seeds was higher than that in the leaves, and sinalbine was found to be the main glucosinolate in both cases. Analysis of the fatty acid content of the oil showed that erucic acid was predominant in the older genetic sources, while the new white mustard varieties contained less erucic acid. The results obtained showed that Fourier transform near-infrared spectroscopy can be used for routine evaluation of samples and for pre-screening purposes in white mustard breeding programmes.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1910225" target="_blank" >QK1910225: Zavedení a využití komplexních biotechnologických postupů k charakterizaci a tvorbě genových zdrojů a dalších výchozích materiálů hořčic pro</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Chemické listy
ISSN
0009-2770
e-ISSN
1213-7103
Svazek periodika
118
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
28-34
Kód UT WoS článku
001166128200002
EID výsledku v databázi Scopus
—