JARNÍ PŠENICE SETÉ NA PODZIM – POROVNÁNÍ A BENEFITY OPROTI JARNÍMU VÝSEVU
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F27184145%3A_____%2F24%3AN0000023" target="_blank" >RIV/27184145:_____/24:N0000023 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://selton.cz/psenicekonf/rocniky/2024.pdf" target="_blank" >http://selton.cz/psenicekonf/rocniky/2024.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
JARNÍ PŠENICE SETÉ NA PODZIM – POROVNÁNÍ A BENEFITY OPROTI JARNÍMU VÝSEVU
Popis výsledku v původním jazyce
Osevní postup s podílem pozdě sklízené řepy, brambor a kukuřice na zrno ohrožuje včasný výsev ozimých odrůd pšenice. Klimatické podmínky posledních let umožňují pozdní podzimní výsev odrůd jarní pšenice. V minulosti byly takto využívány přesívkové odrůdy poloozimého charakteru, které měly slabě vyvinutý nebo žádný požadavek jarovizace a adaptačním mechanismem byla výrazná dlouhodenní fotoperiodická indukce kvetení . V současné době jsou pro pozdní, dokonce někdy i prosincové setí takto využívány odrůdy registrované jako jarní pšenice. Navíc jedna odrůda je registrována jako jarní pšenice vhodná pro podzimní výsev. Odrůdy mají toleranci k mrazu nižší než ozimé pšenice, ale rychlý růst na jaře a ranější fázi metání. Důležitým aspektem možnosti využití po kukuřici na zrno je také odolnost fuzariózám klasu a schopnost nízké kumulace mykotoxinů. Nejdůležitějším benefitem je zvýšení výnosu zrna o 0,9-1,9 t/ha oproti jarnímu výsevu.
Název v anglickém jazyce
Spring wheat sown in autumn – comparison and benefits versus spring sowing
Popis výsledku anglicky
Sowing practices that include a late harvest share of sugar beets, potatoes, and maize threaten the timely sowing of winter wheat varieties. Recent climate conditions have allowed for late autumn sowing of spring wheat varieties. In the past, such practices utilized cross-pollinated varieties of a semi-winter type, which had weak or no requirements for vernalization, and their adaptation mechanism was a significant long-day photoperiodic induction of flowering. Currently, for late, and sometimes even December, sowing, varieties registered as spring wheat are used in this way. Additionally, one variety is registered as spring wheat suitable for autumn sowing. These varieties have lower frost tolerance than winter wheat but exhibit rapid growth in spring and an earlier heading phase. An important aspect of using these varieties after maize is their resistance to Fusarium head blight and their ability to produce low levels of mycotoxins. The most significant benefit is an increase in grain yield by 0.9–1.9 tons per hectare compared to spring sowing.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů