Dlouhodobé testování membrán RALEX® v roztoku chlordioxidu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F28676092%3A_____%2F18%3AN0000019" target="_blank" >RIV/28676092:_____/18:N0000019 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.chemicke-listy.cz/ojs3/index.php/chemicke-listy/article/view/3243" target="_blank" >http://www.chemicke-listy.cz/ojs3/index.php/chemicke-listy/article/view/3243</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Dlouhodobé testování membrán RALEX® v roztoku chlordioxidu
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo zjištění dlouhodobého vlivu různěkoncentrovaných roztoků chlordioxidu na iontovýměnné membrány RALEX® (MEGA a.s., Česká republika), a to na jejich elektrochemické vlastnosti (plošný odpor, speci-fický odpor, permselektivita a iontovýměnná kapacita), mechanické vlastnosti a také na průběh elektrodialýzy při solném testu.
Název v anglickém jazyce
Long-Term Test-ing of the RALEX®Membranes in the Chlorine Dioxide Solution
Popis výsledku anglicky
Electrodialysis is widely used for whey desalination. Cleaning-in-place (CIP) is required in order to remove fouling from the membranes and to eliminate microorgan-isms in the equipment. CIP usually consists of rinsing with cleaning agent solutions (e.g. NaOH and HNO3), which is not always effective enough for the microorganism con-trol. In this case, additional disinfection steps may be nec-essary. Unfortunately, most of the disinfectants widely used in the food industry damage ion-exchange mem-branes. As ClO2 appears to be a promising candidate, membranes were exposed to various concentrations of ClO2 (0.15–3.0 ppm) for 10 weeks in order to evaluate its influence on membrane properties. Although there was a small decrease in ion exchange capacity after exposure to 3.0 ppm, there was no significant effect on membrane specific resistance, permselectivity or overall membrane performance in desalination tests.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
20402 - Chemical process engineering
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510341" target="_blank" >QJ1510341: Nové technologické postupy s využitím membránových procesů poskytující nové potravinářské produkty se zlepšenými nutričními a uživatelskými vlastnostmi</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Chemické listy
ISSN
0009-2770
e-ISSN
1213-7103
Svazek periodika
2018
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
860-865
Kód UT WoS článku
000452618100010
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85060092862