Funkční vzorek jednotky pro odběr a předúpravu vzorku rmutu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F46747885%3A24220%2F19%3A00007488" target="_blank" >RIV/46747885:24220/19:00007488 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Funkční vzorek jednotky pro odběr a předúpravu vzorku rmutu
Popis výsledku v původním jazyce
Aparatura sestává z hrubého předfiltru ponořeného přímo do varny piva, soustavy sítových filtrů, membránového filtru a peristaltického čerpadla na výstupu. Přefiltrovaný vzorek odkapává do nádoby, ze které bude v budoucnu odebírán vzorek pro senzor. Při aktuální sestavě je filtrační plocha nanovlákenného filtru 0,036 m2. Životnost filtru do zanesení je velmi dlouhá, celková doba filtrace bez přerušení byla 3h a ani po této době nebyl tok limitní, tzn. samozřejmě klesal, ale byl řádově desetkrát větší, než požadovaný. Hodnota toku po 3 hodinách nepřetržitého procesu byla 1 ml.s-1. Doba zpoždění vzorku v aparatuře je 10minut.
Název v anglickém jazyce
Functional sample of the unit for taking and pre-treatment of beer mash
Popis výsledku anglicky
The apparatus consists of a coarse prefilter immersed directly in the brewery, a screen filter system, a membrane filter and a peristaltic pump at the outlet. The filtered sample drips into a container from which the sensor will be sampled in the future. In the current configuration, the filtration area of the nanofiber filter is 0.036 m2. The lifetime of the filter until the pore filling is very long; of course, it was declining, but it was about ten times larger than the required one. The flow rate after 3 hours of continuous process was 1 ml.s-1. The sample lag time in the apparatus is 10 minutes.
Klasifikace
Druh
G<sub>funk</sub> - Funkční vzorek
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/FV30332" target="_blank" >FV30332: Modulární technologická jednotka pro procesní řízení pivovarské výroby</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
FVJOPV
Číselná identifikace
—
Technické parametry
filtrační plocha nanovlákenného filtru 0,036 m2, celková doba filtrace bez přerušení byla 3h, hodnota toku po 3 hodinách nepřetržitého procesu byla 1 ml.s-1 kontaktní osoba Klára Kalinová (klara.kalinova@tul.cz).
Ekonomické parametry
materiál, komponenty cca 50tis Kč; výdaje na pracovní kapacitu, režie cca 100tis.Kč.
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
46747885
Název vlastníka
Technická univerzita v Liberci
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
V - Výsledek je využíván vlastníkem
Požadavek na licenční poplatek
—
Adresa www stránky s výsledkem
—