Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Thermophysical and Functional-consumer Qualities of Shoe Upper Leather

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F46747885%3A24410%2F20%3A00008634" target="_blank" >RIV/46747885:24410/20:00008634 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=7431789" target="_blank" >https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=7431789</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Thermophysical and Functional-consumer Qualities of Shoe Upper Leather

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Nowadays, the production of shoes having certain functional-consumer qualities requires materials, which meet all final product requirements, are environmentally safe and do not overcomplicate the production cycle. In this paper the influence of conditions of using a polymeric material based on maleic acid prior to dyeing the bovine shoe upper leather was studied. According to the results of electron microscopic examination, as well as evaluation of the physico-mechanical and thermophysical properties of the leather it was revealed that the use of polymeric material contributes to the formation of structure and such important indices of the derma as tensile strength, grain strength, extension, water vapour permeability, apparent density, porosity, heat resistance and thermal absorptivity. On the basis of a generalised objective function, optimal processing variants were defined. Recommendations of leather production parameters taking into account the season of shoe exploitation (autumn/winter, spring/summer) have been made.

  • Název v anglickém jazyce

    Thermophysical and Functional-consumer Qualities of Shoe Upper Leather

  • Popis výsledku anglicky

    Nowadays, the production of shoes having certain functional-consumer qualities requires materials, which meet all final product requirements, are environmentally safe and do not overcomplicate the production cycle. In this paper the influence of conditions of using a polymeric material based on maleic acid prior to dyeing the bovine shoe upper leather was studied. According to the results of electron microscopic examination, as well as evaluation of the physico-mechanical and thermophysical properties of the leather it was revealed that the use of polymeric material contributes to the formation of structure and such important indices of the derma as tensile strength, grain strength, extension, water vapour permeability, apparent density, porosity, heat resistance and thermal absorptivity. On the basis of a generalised objective function, optimal processing variants were defined. Recommendations of leather production parameters taking into account the season of shoe exploitation (autumn/winter, spring/summer) have been made.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    20503 - Textiles; including synthetic dyes, colours, fibres (nanoscale materials to be 2.10; biomaterials to be 2.9)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of the Society of Leather Technologists and Chemists

  • ISSN

    0144-0322

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    104

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    19-24

  • Kód UT WoS článku

    000510611400004

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85089124359