Antioxidant Effect of Hydroxylated Diamond Nanoparticles Measured in Soybean Oil
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F46747885%3A24620%2F15%3A00001831" target="_blank" >RIV/46747885:24620/15:00001831 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.tandfonline.com/loi/lfnn20" target="_blank" >http://www.tandfonline.com/loi/lfnn20</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1080/1536383X.2015.1057701" target="_blank" >10.1080/1536383X.2015.1057701</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Antioxidant Effect of Hydroxylated Diamond Nanoparticles Measured in Soybean Oil
Popis výsledku v původním jazyce
We investigated the antioxidant properties of detonation nanodiamond modified by Fenton?s reagent. Diamond nanoparticles functionalized with hydroxyl groups were examined in soybean oil; the aim of this study was to determine their antioxidant propertiesby examining the effect on the lipid peroxidation process. In order to form the hydroxyl groups on the surface of the detonation diamond nanoparticles, we utilized the Fenton reaction. This reaction consisted of the oxidation of the surfaces of the nanodiamonds by the reaction of Fe2+ with hydrogen peroxide (H2O2), which is a precursor of the hydroxyl radical. The oxidation reaction of nanodiamonds via Fenton?s reagent is twofold, in addition to surface oxidation it is also purified from different carbon varieties. We traced the impact of the modified nanodiamonds on the oxidation process of soybean oil. In order to hasten the process of lipid peroxidation, the soybean oil was exposure to ultraviolet (UV) light with a wavelength of 250
Název v anglickém jazyce
Antioxidant Effect of Hydroxylated Diamond Nanoparticles Measured in Soybean Oil
Popis výsledku anglicky
We investigated the antioxidant properties of detonation nanodiamond modified by Fenton?s reagent. Diamond nanoparticles functionalized with hydroxyl groups were examined in soybean oil; the aim of this study was to determine their antioxidant propertiesby examining the effect on the lipid peroxidation process. In order to form the hydroxyl groups on the surface of the detonation diamond nanoparticles, we utilized the Fenton reaction. This reaction consisted of the oxidation of the surfaces of the nanodiamonds by the reaction of Fe2+ with hydrogen peroxide (H2O2), which is a precursor of the hydroxyl radical. The oxidation reaction of nanodiamonds via Fenton?s reagent is twofold, in addition to surface oxidation it is also purified from different carbon varieties. We traced the impact of the modified nanodiamonds on the oxidation process of soybean oil. In order to hasten the process of lipid peroxidation, the soybean oil was exposure to ultraviolet (UV) light with a wavelength of 250
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
JJ - Ostatní materiály
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
FULLERENES NANOTUBES AND CARBON NANOSTRUCTURES
ISSN
1536-383X
e-ISSN
—
Svazek periodika
23
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
1024-1032
Kód UT WoS článku
000367292900005
EID výsledku v databázi Scopus
—