Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Development and Characterization of Fenugreek Protein-Based Edible Film

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F46747885%3A24620%2F21%3A00008908" target="_blank" >RIV/46747885:24620/21:00008908 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.mdpi.com/2304-8158/10/9/1976" target="_blank" >https://www.mdpi.com/2304-8158/10/9/1976</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.3390/foods10091976" target="_blank" >10.3390/foods10091976</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Development and Characterization of Fenugreek Protein-Based Edible Film

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The present investigation studied the physicochemical, mechanical, structural, thermal, and morphological attributes of a novel edible film formed from fenugreek protein concentrate. Films were produced at different pH—9, 10, 11, and 12—and the effect of the pH on the films was studied. As the pH increased, tensile strength increased while water vapor absorption decreased, which is interrelated to the surface morphological properties; as the pH increased, the surface became smoother and compact without any cavities. The films produced were darker in color. Fenugreek protein films exhibited good thermal stability. Fourier transform infrared spectroscopy (FTIR) revealed the presence of strong bonding for the films made at alkaline pH. X-ray diffraction analysis (XRD) indicated the major structure of the film was amorphous. The study demonstrated that the fenugreek protein concentrate film has influential characteristics and can be used as an edible packaging film.

  • Název v anglickém jazyce

    Development and Characterization of Fenugreek Protein-Based Edible Film

  • Popis výsledku anglicky

    The present investigation studied the physicochemical, mechanical, structural, thermal, and morphological attributes of a novel edible film formed from fenugreek protein concentrate. Films were produced at different pH—9, 10, 11, and 12—and the effect of the pH on the films was studied. As the pH increased, tensile strength increased while water vapor absorption decreased, which is interrelated to the surface morphological properties; as the pH increased, the surface became smoother and compact without any cavities. The films produced were darker in color. Fenugreek protein films exhibited good thermal stability. Fourier transform infrared spectroscopy (FTIR) revealed the presence of strong bonding for the films made at alkaline pH. X-ray diffraction analysis (XRD) indicated the major structure of the film was amorphous. The study demonstrated that the fenugreek protein concentrate film has influential characteristics and can be used as an edible packaging film.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/EF18_054%2F0014685" target="_blank" >EF18_054/0014685: Mezinárodní výzkumné laboratoře</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Foods

  • ISSN

    2304-8158

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    10

  • Číslo periodika v rámci svazku

    9

  • Stát vydavatele periodika

    CH - Švýcarská konfederace

  • Počet stran výsledku

    13

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    000699537900001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85114023723