Závodní stravování mezi lety 1938 - 1953
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F47813059%3A19510%2F16%3AN0000049" target="_blank" >RIV/47813059:19510/16:N0000049 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Závodní stravování mezi lety 1938 - 1953
Popis výsledku v původním jazyce
Studie sleduje vývoj závodního stravování mezi roky 1938-1953. Zaměřuje se především na období druhé světové války, kdy nacistická okupační moc společně s Národní odborovou ústřednou zaměstnaneckou (NOÚZ) – sjednocenou odborovou centrálou v Protektorátu- dohlížela na rozvoj dělnických jídelen v továrnách a závodech. Ze strany okupující moci šlo spíše než o poskytování zaměstnaneckých benefitů o propracovanou sociální demagogii. V poválečném období převzala práci NOÚZ, a tedy i péči o pracující, nově vzniknuvší Ústřední rada odborů (ÚRO). Ta měla na starosti i otázku stravování, přičemž do jisté míry převzala některé modely známé již z doby okupace. Úsek stravování měla na starosti Komise pro zásobování pracujících, dohlížející nejen na správný chod celého systému, vydávala také vlastní periodikum, kde informovala o nových nařízeních. Studie sleduje nejen hlavní změny v provozování závodních jídelen, zabývá se i složením pokrmů vydávaných v jídelnách, dobovými názory odborníků na racionální výživu a ohlasy v odborářském tisku.
Název v anglickém jazyce
The development of works catering between 1938 - 1953
Popis výsledku anglicky
The study deals with the development of works catering between 1938 and 1953. After outlining the situation prior to this period the study looks at the situation during Second World War when the Nazi forces of occupation oversaw the expansion of workers canteen in factories in conjunction with the unified the trade union headquaters in the Protectorate Bohemia and Moravia. The campaign was sophisticated social demagogy on the part of zhe occupiers rather than a genuine expression of concern for employee benefits. In the post-war period the newly formed Central Union Council took charge of all aspects of worker´s welfare.As part of this the Council also dealt with the issue of catering, and the some extent in adopted certain catering models that had been introduced during the Nazi occupation. Catering came under the Worker´s Supplies Commission which oversaw the organization and proper working of the system as a whole and issued its own gazette informing about new regulations. In addition to tracking the main changes in the operation of works canteens the study investigates the composition and quality of the meals served in canteens presents the experts opinions of the day on rational nutrition and discussions between trade union officials touching on the running of works canteens, and maps reactions in the period press.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
AB - Dějiny
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA13-10279S" target="_blank" >GA13-10279S: Průmyslové dělnictvo v českých zemích v letech 1938 - 1948</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Acta Historica Universitatis Silesianae Opaviensis
ISSN
1803-411X
e-ISSN
—
Svazek periodika
neuveden
Číslo periodika v rámci svazku
9
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
13
Strana od-do
161 - 174
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—