Úvodní poznámky k výzkumu cukrovarnických brownfields v České republice
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F47813059%3A19520%2F14%3A%230002719" target="_blank" >RIV/47813059:19520/14:#0002719 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.cukr-listy.cz/on_line/2014/PDF/406-411.pdf" target="_blank" >http://www.cukr-listy.cz/on_line/2014/PDF/406-411.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Úvodní poznámky k výzkumu cukrovarnických brownfields v České republice
Popis výsledku v původním jazyce
Předkládaný příspěvek analyzuje problematiku cukrovarnictví v České republice z poněkud netradiční perspektivy, neboť se věnuje problematice brownfields po cukrovarnickém průmyslu, tedy objektům a celým areálům, které byly původně využívány k výrobě cukru, nicméně po radikální restrukturalizaci cukrovarnického průmyslu po roce 1989 byly opouštěny a bylo hledáno jejich nové využití. Krátce se také věnujeme předpokladům vzniku tohoto typu brownfields, byla vytvořena typologie tohoto typu brownfields, prezentovány možnosti využití leteckých snímků pro daný výzkum a také představeno několik příkladů jednotlivých variant regenerace těchto ploch.
Název v anglickém jazyce
Introductory research notes on the fate of sugat-industry brownfields in the Czech Republic
Popis výsledku anglicky
In the article, the authors analyse the destiny of selected sugar factories, which operated in 1980s (last decade of the centrally planned economy), but which lost their original sugar production functions in the periods after return of the market economy after 1989. The article opens some important, yet not often discussed, questions (What is role of representatives of the municipalities in the process of protecting and saving the sugar industry heritage); it also gives examples of best and bad practices related to brownfields previously used for sugar industry. The research identified that approximately half of the studied locations (21 sugar factories from the total of 48 used for sugar production in 1980s) were regenerated in a way that caused losing the sugar industry heritage and a significant number is still abandoned and neglected (11 brownfields previously used for sugar production). The most appropriate way of regeneration, which at least partly preserved the sugar industry h
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
AO - Sociologie, demografie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Listy cukrovarnické a řepařské
ISSN
1210-3306
e-ISSN
—
Svazek periodika
130
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
406-411
Kód UT WoS článku
000346280500008
EID výsledku v databázi Scopus
—