Analýza vlivu DPH na sektor hotelnictví a pohostinství
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F47813059%3A19520%2F14%3A%230002793" target="_blank" >RIV/47813059:19520/14:#0002793 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Analýza vlivu DPH na sektor hotelnictví a pohostinství
Popis výsledku v původním jazyce
Vliv daňové legislativy a její současná aktuálnost má přímý dopad na ekonomiku podniků v hotelovém průmyslu. Rozdílnost sazeb DPH na vstupu 15 % (snížená sazba daně) a na výstupu 21 % (základní sazba daně) v hotelnictví je stále diskutovaným tématem. Cílem profesní organizace Asociace hotelů a restaurací ČR je převedení pokrmů ve stravovacích službách do snížené sazby daně15 %. Rozdíl sazeb DPH jsou podniky nuceny hradit ze svých marží, daní se čistá lidská práce. Nedořešeným problémem je povinné zavedení registračních pokladen, což významně souvisí s registrací k plátcovství DPH.
Název v anglickém jazyce
The analysis of the VAT in hotel sector and hospitality
Popis výsledku anglicky
The effect of tax legislation and its current topicality has a direct impact on the economy of enterprises in the hotel industry. The difference in rates of the input VAT of 15 % (reduced rate of tax) and the output of 21% (standard rate) in the hotel industry is still a discussed topic. The aim of the professional organization of the Association of Hotels and Restaurants is the transfer of food in catering to the reduced 15 % rate of tax. Enterprises are forced to pay the difference in VAT rates from their margins, pure human labor is taxed. An unresolved issue is the compulsory introduction of cash registers which is significantly related to the registration for VAT payments.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
AE - Řízení, správa a administrativa
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník recenzovaných příspěvků z 3. mezinárodní vědecké konference cestovní ruch, hotelnictví a lázeňství ve světle vědeckého výzkumu a praxe
ISBN
978-80-7248-955-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
10
Strana od-do
132 - 142
Název nakladatele
SU OPF
Místo vydání
Karviná
Místo konání akce
Karviná
Datum konání akce
14. 5. 2014
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—