Metody sledování obsahu glukosinolátů během šlechtění řepky olejky
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F47813644%3A_____%2F16%3AN0000015" target="_blank" >RIV/47813644:_____/16:N0000015 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Metody sledování obsahu glukosinolátů během šlechtění řepky olejky
Popis výsledku v původním jazyce
Olejniny patří v ČR k ceněným plodinám, které mají na trhu dobré hospodářské uplatnění. Brukev řepka olejka (Brassica napus L.) je významnou plodinou pěstovanou v klimatických podmínkách ČR. V posledních desetiletích významně vzrostla výměra její pěstební plochy a v současné době dle údajů ČSÚ zaujímá v ČR téměř 393 tis. ha orné půdy. Řepka olejka je z hlediska velikosti osevní plochy druhou nejpěstovanější plodinou po ozimé pšenici. Rostoucí produkce je podmíněna rozšířením použití řepkového oleje v potravinářství, ale velmi významně i užitím technickým, především v oblasti biopaliv, výroby krmiv, případně i jako biomasa. Semena řepky obsahují vedle požadovaných složek také látky nežádoucí, jejichž sledování je v rámci šlechtitelského a registračního procesu nezbytné. Z uvedeného příspěvku vyplývá, jak je problematika obsahu GSL v řepce stále aktuální. V semeni se jednoznačně jedná o nežádoucí složku, kterou je nutno nadále pečlivě sledovat a držet nastolený klesající trend. Sledování a eliminace genotypů s nevyhovujícím obsahem GSL patří stále ke klíčovým fázím šlechtitelského procesu.
Název v anglickém jazyce
Methods for monitoring the content of glucosinolates in rapeseed breeding
Popis výsledku anglicky
The GSL content was stained in the samples with the certified GSL content and the ones from the breeding programme. The effectiveness of the GSL staining using this modified method was verified.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
CB - Analytická chemie, separace
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník 25. odborný seminář k jakosti potravinářských a krmivářských produktů – Qualima 2016
ISBN
—
ISSN
1213-5380
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
28-32
Název nakladatele
—
Místo vydání
Pardubice
Místo konání akce
Pardubice
Datum konání akce
1. 1. 2016
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—