Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Hajšlová, J., Lancová, K., Sehnalová, M., Krplová, A., Zachariášová, M., Moravcová, H., Nedělník, J., Marková, J., Ehrenbergerová, J.: Výskyt trichothecénových mykotoxinů v obilninách sklizených v České republice

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F48532452%3A_____%2F07%3A8P002081" target="_blank" >RIV/48532452:_____/07:8P002081 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/26296080:_____/07:9P000765

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Hajšlová, J., Lancová, K., Sehnalová, M., Krplová, A., Zachariášová, M., Moravcová, H., Nedělník, J., Marková, J., Ehrenbergerová, J.: Occurrence of Trichothecene Mycotoxins in Cereals Harvested in the Czech Republic

  • Popis výsledku v původním jazyce

    A large-scale survey of the natural occurrence of trichothecene mycotoxins in major cereals harvested in the Czech Republic was conducted during the years 1999-2001. In total, 198 cereal samples representing various wheat, barley, and rye cultivars wereexamined for deoxynivaleno (DON) using gas chromatography with electron capture detector (GC-ECD). Four years later, in 2005, the list of target analytes was fairly extended, 65 wheat and barley samples were analysed for seven trichothecene mycotoxins ?deoxynivalenol (DON), nivalenol (NIV), fusarenon-X (Fus-X), 15-acetyldeoxynivalenol and 3-acetyldeoxynivalenol (ADONs), HT-2, and T-2 toxin (T-2) by high performance liquid chromatography coupled to tandem mass spectrometry (LC-MS/MS). Trichothecenes represented mainly by DON were detected in almost all grain samples, its mean levels were the highest in the years 1999 which was characterised by very humid conditions during the growing season. The maximum concentration set in Commmission

  • Název v anglickém jazyce

    Hajšlová, J., Lancová, K., Sehnalová, M., Krplová, A., Zachariášová, M., Moravcová, H., Nedělník, J., Marková, J., Ehrenbergerová, J.: Occurrence of Trichothecene Mycotoxins in Cereals Harvested in the Czech Republic

  • Popis výsledku anglicky

    A large-scale survey of the natural occurrence of trichothecene mycotoxins in major cereals harvested in the Czech Republic was conducted during the years 1999-2001. In total, 198 cereal samples representing various wheat, barley, and rye cultivars wereexamined for deoxynivaleno (DON) using gas chromatography with electron capture detector (GC-ECD). Four years later, in 2005, the list of target analytes was fairly extended, 65 wheat and barley samples were analysed for seven trichothecene mycotoxins ?deoxynivalenol (DON), nivalenol (NIV), fusarenon-X (Fus-X), 15-acetyldeoxynivalenol and 3-acetyldeoxynivalenol (ADONs), HT-2, and T-2 toxin (T-2) by high performance liquid chromatography coupled to tandem mass spectrometry (LC-MS/MS). Trichothecenes represented mainly by DON were detected in almost all grain samples, its mean levels were the highest in the years 1999 which was characterised by very humid conditions during the growing season. The maximum concentration set in Commmission

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GF - Choroby, škůdci, plevely a ochrana rostlin

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QF3121" target="_blank" >QF3121: Kontaminace pšenice mykotoxiny a rezidui pesticidů v různých pěstitelských systémech a možnosti jejich eliminace.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech Journal of Food Sciences

  • ISSN

    1212-1800

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    25

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    11

  • Strana od-do

    339-350

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus