Využití kompostu ze zbytků po zpracování hroznů a ovoce pro zlepšení půdních vlastností
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F48532452%3A_____%2F16%3AN0000001" target="_blank" >RIV/48532452:_____/16:N0000001 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/26296080:_____/15:#0001464
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Využití kompostu ze zbytků po zpracování hroznů a ovoce pro zlepšení půdních vlastností
Popis výsledku v původním jazyce
Pokus probíhal v letech 2012 – 2015 v odlišných stanovištních podmínkách, a sice na Jižní Moravě ve vinicích v kukuřičné výrobní oblasti v regionu Velké Bílovice a na polním pokusu v Rakvicích a v okrajové kukuřičné výrobní oblasti na maloparcelovém pokusu v Troubsku. Aplikace kompostu, připraveného ze zbytků po vylisování hroznů, ovoce a s různými dalšími odpady, byla prováděna každým rokem na podzim a mělce zapravena do půdy. Projevil se také pozitivní vliv aplikace matolinového kompostu na výnosy sledovaných plodin jak u vyšší, tak i u nižší dávky kompostu.
Název v anglickém jazyce
Utilization of compost from residues after processing of grapes and fruit for the improvement of soil properties
Popis výsledku anglicky
The experiment was tested in 2012-2015 in different habitats, namely in South Moravia, in vineyards in the maize production area in the Velké Bílovice region and in the field trial in Rakvice and in the marginal maize production area on a small-scale experiment in Troubsko. The application of compost, prepared from the residue after pressing of the wine marc, fruit and various other wastes, was carried out every year in the autumn and shallowly incorporated into the soil. The obtained results define the positive significance of wine marc compost for all soil properties. There was also a positive effect of the application of wine marc compost on the yields of monitored crops for higher and lower compost doses.
Klasifikace
Druh
N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/LF12006" target="_blank" >LF12006: Trvale udržitelné a inovační využití odpadů ze zpracování hroznů a ovoce</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
30/15
Číslo předpisu
N - certifikovaná metodika, osvědčení č. UKZUZ 124974/2015
Technické parametry
Uplatnění výsledků této metodiky je možné v komerční i ekologické sféře.
Ekonomické parametry
Za konkurenční výhodu lze v případě našich kompostů spatřovat cenu a specifika jejich využití.
Označení certifikačního orgánu
UKZUZ 124974/2015
Datum certifikace
—
Způsoby využití výsledku
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů