Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Význam sledování minoritních složek mléka pro zdraví zvířat a analytické možnosti jejich monitoringu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F49608851%3A_____%2F11%3A%230000485" target="_blank" >RIV/49608851:_____/11:#0000485 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2011/127_s.xiv-xix.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2011/127_s.xiv-xix.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Význam sledování minoritních složek mléka pro zdraví zvířat a analytické možnosti jejich monitoringu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V mléce je řada složek, podle kterých lze metodou neinvazivního monitoringu kontrolovat zdravotní stav dojnic. Jedná se o majoritní složky: tuk; bílkoviny; laktóza; počet somatických buněk. Důležité jsou také složky minoritní, metabolity s úzkou vazbou na výživový stav dojnic: kyselina citrónová; močovina; volné mastné kyseliny; ketony. Z majoritních složek je nově významný také kasein (kvůli možnosti rutinních analýz). Kvalita analytických výsledků rozhoduje o správnosti jejich praktické interpretace.Cílem bylo vyhodnotit některé referenční a rutinní postupy (zejména MIR a MIR-FT, infračervená technologie (IR) s optickými filtry a IR celého spektra interferometrem s použitím Fourierových transformací) stanovení minoritních složek mléka z hlediska věrohodnosti analytických výsledků pro praktické použití.

  • Název v anglickém jazyce

    The importance of monitoring of minor milk components for the health of animals and their analytical possibilities

  • Popis výsledku anglicky

    There is whole row of components in milk according to which is possible to control the health state of cows via method of noninvasion monitoring. There are so called majority components: fat; protein; lactose; somatic cell count. Also minority componentsas metabolities with direct link to dairy cow nutrition state are important: citric acid; urea; free fatty acids; ketones. Also casein is important from majority milk components newly (because of possibility of routine analyses). The quality of analytical results decides about rightness of their practical interpretation. The goal was to evaluate some reference and routine procedures (in particular MIR and MIR-FT, infrared (IR) technology with optical filtres and IR spectroscopy of whole spectrum by interferometer and use of Fourier´s transformations) for determination of minority milk components in terms of reliability of analytical results for their practical use.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/EE2.3.09.0081" target="_blank" >EE2.3.09.0081: Komplexní vzdělávání lidských zdrojů v mlékařství</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Mlékařské listy

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

  • Číslo periodika v rámci svazku

    127

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    14-19

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus