O roli stravy v životě reemigranta. Vliv stravovacích návyků na formování identity československých přesídlenců z Bulharska
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F49777513%3A23330%2F16%3A43930591" target="_blank" >RIV/49777513:23330/16:43930591 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://journals.muni.cz/anthropologia_integra/issue/view/403" target="_blank" >https://journals.muni.cz/anthropologia_integra/issue/view/403</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
O roli stravy v životě reemigranta. Vliv stravovacích návyků na formování identity československých přesídlenců z Bulharska
Popis výsledku v původním jazyce
Text staví do ohniska svého zájmu stravu a stravování nejen jako ryze biologický akt, jenž je vnímán 'pouze' jako prostředek k uspokojení základní existenční potřeby člověka, a jako takový je objektivní a unifikovaný pro všechny zástupce lidského druhu, ale poukazuje i na subjektivní, sociálně konstruované vlastnosti stravy a praktiky s ní spojené, jež zaujímají nezanedbatelnou úlohu v každodenním životě lidí. Vycházím zde z myšlenky, že fráze 'Jsme to, co jíme' není jen prázdná konstrukce, ale sdělení, které v sobě kóduje zprávu - zprávu o tom, že jídlo je kultura na úrovni produkce i konzumace, jelikož je spojeno nejen s faktory ekonomickými či nutričními, ale i se symbolickými hodnotami, které k dané stravě přísluší. Prezentovaný článek se zaměřuje na problematiku stravy ze sociálně-konstruktivistické perspektivy a objasňuje, jakým způsobem a do jaké míry může představovat kultura, odehrávající se na poli stravovacích praktik, prostředek vytyčující hranice mezi 'vlastní' a 'cizí' skupinou, posilovat vazby uvnitř jednotky i vědomí vlastní sounáležitosti s ní a vytvářet tak platformu pro etablování specifické skupinové identity.
Název v anglickém jazyce
On the role of food in reemigrants' life. Influence of dietary habits on forming the identity of Czecho-Slovak reemigrants from Bulgaria
Popis výsledku anglicky
The text is focused on the topic of position of the food and food practices in the reemigrants' life. It approaches the sphere of food and eating not to be just biological issue, whose only purpose is to satisfy basic human needs and as such is objective and unified for all human beings, but it shows how everyday practices around the food can be closely connected with the socially constructed subjective meanings tightly linked with the individual background, experiences and habitus. The article works on assumption, that food - saturated by the symbolical meaning(s) - is culture on the level of its production as well as on the level of its consumption. Using the results of field research among the reemigrants from Bulgaria in South Moravia, I show how specific food practices and ingredients used by the resettled people facilitated building of the symbolic boarder between them and the old residents. Food culture served to reemigrants as the means of reinforcing the ties inside their own group and the sense of belonging to it. Food also helped to maintain the continuity of the group identity, tore apart by migration, and anchor it in the socially, culturally and geographically changed conditions.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
AC - Archeologie, antropologie, etnologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
ANTHROPOLOGIA INTEGRA
ISSN
1804-6657
e-ISSN
—
Svazek periodika
7
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
45-52
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—