Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Projíst se k minulosti: teoreticko-metodologická úvaha o vztahu jídla a paměti

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F49777513%3A23330%2F17%3A43931963" target="_blank" >RIV/49777513:23330/17:43931963 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.sohi.maweb.eu/wp-content/uploads/2018/01/MEMO-2017_2.pdf" target="_blank" >http://www.sohi.maweb.eu/wp-content/uploads/2018/01/MEMO-2017_2.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Projíst se k minulosti: teoreticko-metodologická úvaha o vztahu jídla a paměti

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Text se zamýšlí nad možnými styčnými plochami a vzájemnými inspiracemi mezi metodologií vycházející z kulturně antropologické tradice a orální historií. Shrnuje současnou diskuzi o paměti, těle a smyslech na poli sociálních věd v zahraničí a představuje několik konceptů (např. jídlo jako jazyk, jídlo evokující vzpomínky, embodiment, synestezie), které mohou být inspirativní pro aktuální tuzemské směrování a rozvoj metody orální historie. Tuzemským paměťovým studiím, doposud silně zaměřeným na práci s textem (psaným i mluveným), nabízí skrze téma jídla a stravování způsoby, jak překonat dominanci zraku a textu. Především ale představuje jídlo jako téma, díky němuž lze nejen odkrývat různé vrstvy paměti, ale téma skrze nějž lze reprezentovat (umlčené a opomíjené) dějiny domácích producentů každodenní stravy

  • Název v anglickém jazyce

    Eat throught the Past: Theoretical and Methodological Essay about the Relations between Food and Memory

  • Popis výsledku anglicky

    The text deals with contact area and mutual inspirations of methodologies stemming from cultural anthropology and oral history. It summarizes recent international discussion about memory, body and senses in social sciences and introduce few inspirational concepts (e.g. food as language, food evoking memories, embodiment, synesthesia) for current development of oral history methodology in the Czech conditions. Local memory studies are strongly based on textual analyses dealing with language (written or spoken). Through the topic of food and foodways new ways of overcoming the textual and visual dominance in social sciences could be developed. Food is treated as topic convenient for uncovering of various memory layers and representation of (silenced and neglected) histories of the everyday home food producers.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    60101 - History (history of science and technology to be 6.3, history of specific sciences to be under the respective headings)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Memo

  • ISSN

    1804-753X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    neuveden

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    23

  • Strana od-do

    5-27

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus