Projíst se k minulosti: teoreticko-metodologická úvaha o vztahu jídla a paměti
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F49777513%3A23330%2F17%3A43931963" target="_blank" >RIV/49777513:23330/17:43931963 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.sohi.maweb.eu/wp-content/uploads/2018/01/MEMO-2017_2.pdf" target="_blank" >http://www.sohi.maweb.eu/wp-content/uploads/2018/01/MEMO-2017_2.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Projíst se k minulosti: teoreticko-metodologická úvaha o vztahu jídla a paměti
Popis výsledku v původním jazyce
Text se zamýšlí nad možnými styčnými plochami a vzájemnými inspiracemi mezi metodologií vycházející z kulturně antropologické tradice a orální historií. Shrnuje současnou diskuzi o paměti, těle a smyslech na poli sociálních věd v zahraničí a představuje několik konceptů (např. jídlo jako jazyk, jídlo evokující vzpomínky, embodiment, synestezie), které mohou být inspirativní pro aktuální tuzemské směrování a rozvoj metody orální historie. Tuzemským paměťovým studiím, doposud silně zaměřeným na práci s textem (psaným i mluveným), nabízí skrze téma jídla a stravování způsoby, jak překonat dominanci zraku a textu. Především ale představuje jídlo jako téma, díky němuž lze nejen odkrývat různé vrstvy paměti, ale téma skrze nějž lze reprezentovat (umlčené a opomíjené) dějiny domácích producentů každodenní stravy
Název v anglickém jazyce
Eat throught the Past: Theoretical and Methodological Essay about the Relations between Food and Memory
Popis výsledku anglicky
The text deals with contact area and mutual inspirations of methodologies stemming from cultural anthropology and oral history. It summarizes recent international discussion about memory, body and senses in social sciences and introduce few inspirational concepts (e.g. food as language, food evoking memories, embodiment, synesthesia) for current development of oral history methodology in the Czech conditions. Local memory studies are strongly based on textual analyses dealing with language (written or spoken). Through the topic of food and foodways new ways of overcoming the textual and visual dominance in social sciences could be developed. Food is treated as topic convenient for uncovering of various memory layers and representation of (silenced and neglected) histories of the everyday home food producers.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
60101 - History (history of science and technology to be 6.3, history of specific sciences to be under the respective headings)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Memo
ISSN
1804-753X
e-ISSN
—
Svazek periodika
neuveden
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
23
Strana od-do
5-27
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—