Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Economic analysis of the link between diet quality and health: Evidence from Kosovo

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F49777513%3A23510%2F17%3A43932346" target="_blank" >RIV/49777513:23510/17:43932346 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.ehb.2017.08.003" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1016/j.ehb.2017.08.003</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.ehb.2017.08.003" target="_blank" >10.1016/j.ehb.2017.08.003</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Economic analysis of the link between diet quality and health: Evidence from Kosovo

  • Popis výsledku v původním jazyce

    We analyse the link between diet diversity, (which is a proxy of diet quality) and health outcomes measured by body-mass index (BMI) in a representative sample of Kosovar adults using household expenditure micro-data. Building on a household model of health production we devise a two-stage empirical strategy to estimate the determinants of diet diversity and its effect on BMI. Economic factors and demographic characteristics play an important role in the choice of balanced diets. Results from the BMI analysis support the hypothesis that diet diversity is associated with optimal BMI. One standard deviation increase in diet diversity leads to 2.3% increase in BMI of the underweight individuals and to 1.5% reduction in BMI of the obese individuals. The findings have important implications for food security policies aiming at enhancing the public health in Kosovo.

  • Název v anglickém jazyce

    Economic analysis of the link between diet quality and health: Evidence from Kosovo

  • Popis výsledku anglicky

    We analyse the link between diet diversity, (which is a proxy of diet quality) and health outcomes measured by body-mass index (BMI) in a representative sample of Kosovar adults using household expenditure micro-data. Building on a household model of health production we devise a two-stage empirical strategy to estimate the determinants of diet diversity and its effect on BMI. Economic factors and demographic characteristics play an important role in the choice of balanced diets. Results from the BMI analysis support the hypothesis that diet diversity is associated with optimal BMI. One standard deviation increase in diet diversity leads to 2.3% increase in BMI of the underweight individuals and to 1.5% reduction in BMI of the obese individuals. The findings have important implications for food security policies aiming at enhancing the public health in Kosovo.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    50202 - Applied Economics, Econometrics

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Economics &amp; Human Biology

  • ISSN

    1570-677X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    27

  • Číslo periodika v rámci svazku

    Part A

  • Stát vydavatele periodika

    NL - Nizozemsko

  • Počet stran výsledku

    14

  • Strana od-do

    261-274

  • Kód UT WoS článku

    000414878700020

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85029500636