Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Výživa ve stáří

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12110%2F15%3A43890243" target="_blank" >RIV/60076658:12110/15:43890243 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.elsevier.com/locate/kontakt" target="_blank" >http://www.elsevier.com/locate/kontakt</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Výživa ve stáří

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Výživa ve stáří nabývá v důsledku změn ve věkové struktuře obyvatelstva neustále na významu. Z hlediska výživy tvoří senioři poměrně velkou rizikovou skupinu obyvatelstva. Řada faktorů ovlivňuje ve stáří jak přísun živin, tak i jejich vstřebávání a využití. Cílem výživy ve stáří je udržení optimálního zdravotního stavu a prevence deficitu živin. Ve stáří není potřeba živin snížená; vzhledem k nižší energetické potřebě, zvýšené morbiditě a poruchám vstřebávání je nutno dbát na přísun potravin se zvýšenouhustotou živin. Zvláštní pozornost nutno věnovat přísunu vápníku, zinku, vitaminu D, folátu a vitaminu B12. Rutinní plošnou suplementaci nelze doporučit především pro sníženou kapacitu ukládání vitaminů rozpustných ve vodě do zásobních orgánů a pro sníženou hranici tolerance vysokých dávek.

  • Název v anglickém jazyce

    Nutrition in old age

  • Popis výsledku anglicky

    Nutrition in old age seems to have a constantly higher meaning due to the changes in the age structure of the population. Considering nutrition, seniors form a relatively large risk group of the population. In old age, many factors affect both the supplyof nutrients and their absorption and usage. The aim of nutrition in old age seems to be the maintenance of the optimal health condition and prevention of nutrient deficiency. In old age, nutrient demand is not decreased; considering lower energy demand, increased morbidity and absorption disorders, it is thus necessary to be aware of the supply of food with an increased concentration of nutrients. Special attention should be paid to the supply of calcium, zinc, vitamin D, folate and B12 vitamin. A routine area supplementation cannot be recommended first of all because the lowered capacity of the storage of water soluble vitamins into storage organs and for the decreased tolerance limit of a higher dosage.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    FQ - Veřejné zdravotnictví, sociální lékařství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Kontakt (vědecký časopis ZSF JU)

  • ISSN

    1212-4117

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    17

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    185-193

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus