Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Konzumace vybraných složek potravy u romské minority

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12110%2F16%3A43890550" target="_blank" >RIV/60076658:12110/16:43890550 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Konzumace vybraných složek potravy u romské minority

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Nadváha a obezita patří k onemocněním, jejichž výskyt v celosvětovém měřítku neustále stoupá. Mají dopad na všechny stránky lidského života, ale i zdravotní péči a její finanční náročnost. Jejich prevence se proto stala významným bodem strategií zaměřených na zlepšení zdravotního stavu populace. Pro zajištění efektivity těchto strategií je však nutné zmapování determinant (vč. faktoru etnicity), které mohou vznik nadváhy a obezity ovlivňovat. V České republice patří k nejpočetnějším minoritám Romové. Předkládaný příspěvek je proto zaměřen na nastínění vybraných jídelních zvyklostí právě u této minority, zejména pak příjmu ovoce a zeleniny, sladkého pečiva, sladkostí a tradičních romských jídel. Uvedená data pocházejí z analýzy výsledků výzkumného záměru s názvem "Obezita a nadváha u romské minority v Jihočeském kraji". Ve výběrovém souboru bylo zastoupeno celkem 600 respondentů, z nichž 302 bylo z romské minority a 298 z většinové populace. Z výsledků vyplývá výrazně nižší míra konzumace ovoce a zeleniny u romské minority oproti většinové populaci. Zároveň byla u Romů potvrzena vyšší míra konzumace sladkého pečiva a četnější konzumace sladkostí. Zajímavé výsledky byly zaznamenány také v oblasti konzumace tradičních romských jídel, kde je ve srovnání s minulostí patrná nižší frekvence jejich konzumace. Byť se mohou tato zjištění zdát všeobecná, pro oblast prevence nadváhy a obezity jsou velmi podstatná. V kontextu k dalším ovlivnitelným faktorům přispívají k pochopení kulturních vzorců lidského chování, jejichž začlenění do preventivních programů může napomoci zvýšení jejich efektivnosti.

  • Název v anglickém jazyce

    The consumption of selected food items of the Roma minority

  • Popis výsledku anglicky

    Overweight and obesity belong to those diseases which incidence is increasing worldwide. They have an impact on all aspects of human life and on health care and financial demands too. Therefore, their prevention has become an important point of strategies aimed at improving the health status of a population. To ensure the effectiveness of these strategies it is necessary to map the determinants (incl. the factor of ethnicity) that might influence incidence of overweight and obesity. In the Czech Republic, the Roma minority belongs to the most numerous ones. Therefore, the aim of this paper is to outline selected eating habits of this minority, especially the intake of fruits and vegetables, pastries, sweets and traditional Roma dishes. Our data come from an analysis of the results of the research project entitled "Obesity and overweight among the Roma minority in the South-Bohemian Region". A total of 600 respondents were in the sample, 302 from the Roma minority and 298 from the majority population. The results showed a significantly lower rate of consumption of fruit and vegetables among the Roma minority compared to the majority population. Analysis confirmed a higher rate of consumption of pastries and more frequent consumption of sweets in Roma minority. Interesting results were also recorded in the consumption of traditional Roma meals where is evident lower frequency of their consumption in comparison with the past. Although these findings may seem general, for the prevention of overweight and obesity are substantial. In the context of other modifiable factors they contribute to the understanding of cultural patterns of human behaviour and their inclusion into prevention programs can help to increase their efficiency.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    AC - Archeologie, antropologie, etnologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/LD14114" target="_blank" >LD14114: Obesita a nadváha u romské minority v Jihočeském kraji</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    71

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    62-65

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus