Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Výživa jako primární prevence u adolescentů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12110%2F17%3A43896768" target="_blank" >RIV/60076658:12110/17:43896768 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Výživa jako primární prevence u adolescentů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem našeho výzkumu bylo zkoumání výživových zvyklostí adolescentů dle pohlaví a typů škol. V souboru je 17 % respondentů, kteří se nachází v oblasti nadváhy nebo obezity. Zjistili jsme výrazné interpohlavní rozdíly v četnosti konzumace jídla během týdne v prospěch mužů, včetně tří hlavních jídel. Z jídelních zvyklostí muže charakterizuje hltavý způsob konzumace jídla a dojídání. Ženy a žáci gymnázií konzumují nejvíce tzv. zdravých potravin. Muži přijímají více tekutin než ženy. Přetrvává preference slazených nápojů u sledovaných adolescentů, kromě gymnazistů. Muži obecně a žáci oboru kuchař-číšník signifikantně více konzumují alkoholické nápoje, než ostatní respondenti zkoumaného vzorku.

  • Název v anglickém jazyce

    Nutrition and Primary Prevention in Adolescents

  • Popis výsledku anglicky

    The research was aimed to study adolescent eating habits related to gender and school attendance. Altogether, 17% respondents were referred as obese. There were found inter-sexual differences in meal frequency during a week with prevalence in men, and also in consuming daily three main meals. The respondents are mainly gobbling and eating up. Women and secondary grammar school students are consuming the most frequently healthy foods. Fluid consummation in men overextends women. The respondents prefer sweet drinks, except those who attend secondary grammar schools. Considerably higher consumption of alcoholic beverages was found in men and waiter apprentice.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    30308 - Nutrition, Dietetics

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Životné podmienky a zdravie Zborník vedeckých prác

  • ISBN

    978-80-7159-229-7

  • ISSN

  • e-ISSN

    neuvedeno

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    230-237

  • Název nakladatele

    Úrad verejného zdravotníctva SR

  • Místo vydání

    Bratislava

  • Místo konání akce

    Bratislava

  • Datum konání akce

    18. 9. 2017

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku