Výživa jako primární prevence u adolescentů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12110%2F17%3A43896768" target="_blank" >RIV/60076658:12110/17:43896768 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Výživa jako primární prevence u adolescentů
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem našeho výzkumu bylo zkoumání výživových zvyklostí adolescentů dle pohlaví a typů škol. V souboru je 17 % respondentů, kteří se nachází v oblasti nadváhy nebo obezity. Zjistili jsme výrazné interpohlavní rozdíly v četnosti konzumace jídla během týdne v prospěch mužů, včetně tří hlavních jídel. Z jídelních zvyklostí muže charakterizuje hltavý způsob konzumace jídla a dojídání. Ženy a žáci gymnázií konzumují nejvíce tzv. zdravých potravin. Muži přijímají více tekutin než ženy. Přetrvává preference slazených nápojů u sledovaných adolescentů, kromě gymnazistů. Muži obecně a žáci oboru kuchař-číšník signifikantně více konzumují alkoholické nápoje, než ostatní respondenti zkoumaného vzorku.
Název v anglickém jazyce
Nutrition and Primary Prevention in Adolescents
Popis výsledku anglicky
The research was aimed to study adolescent eating habits related to gender and school attendance. Altogether, 17% respondents were referred as obese. There were found inter-sexual differences in meal frequency during a week with prevalence in men, and also in consuming daily three main meals. The respondents are mainly gobbling and eating up. Women and secondary grammar school students are consuming the most frequently healthy foods. Fluid consummation in men overextends women. The respondents prefer sweet drinks, except those who attend secondary grammar schools. Considerably higher consumption of alcoholic beverages was found in men and waiter apprentice.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
30308 - Nutrition, Dietetics
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Životné podmienky a zdravie Zborník vedeckých prác
ISBN
978-80-7159-229-7
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
230-237
Název nakladatele
Úrad verejného zdravotníctva SR
Místo vydání
Bratislava
Místo konání akce
Bratislava
Datum konání akce
18. 9. 2017
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—