Podpora přirozené výživy nedonošených dětí
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12110%2F22%3A43904922" target="_blank" >RIV/60076658:12110/22:43904922 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-4-2022/" target="_blank" >https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-4-2022/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Podpora přirozené výživy nedonošených dětí
Popis výsledku v původním jazyce
Mateřské mléko je pro předčasně narozené děti obzvlášť důležité nejen z nutričního hlediska. Mateřské mléko je první volbou stejně jako u donošených dětí. Kojení předčasně na- rozených dětí však není samozřejmé. Ošetřovatelským cílem je děti co nejdříve přikládat ke kojení, rozjet a udržet laktaci. Nedonošené děti, které nejsou schopny sát přímo z prsu, lze krmit odstříkaným mateřským mlékem. Cílem předkládaného příspěvku je popsat činnosti dětské sestry v oblasti podpory přirozené výživy u nedonošených novorozenců a přiblížit čtenářům problematiku výživy daného věku.
Název v anglickém jazyce
Promoting natural nutrition in premature babies
Popis výsledku anglicky
Breast milk is essential for the growth and development of premature babies. Due to its nutritional value, breast milk is the first choice for both premature and full-term babies. However, breastfeeding premature babies is not always easy. From the nurse’s perspective, the goal is to get babies breastfeeding as soon as possible so as to start and maintain lactation. Premature babies who cannot suck directly from the breast can be fed with sprayed breast milk. This paper aims to de- scribe how nurses can support the use of natural nutrition in premature newborns and to introduce readers to the issue of nutrition of a given age.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
30307 - Nursing
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Svazek periodika
77
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
8-13
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—