Vyhodnocení masné užitkovosti býků českého straktého skotu ve stanicích kontroly výkrmnosti s ohledem na relativní plemenné hodnoty mléčné a masné užitkovosti otců
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F03%3A00004861" target="_blank" >RIV/60076658:12220/03:00004861 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vyhodnocení masné užitkovosti býků českého straktého skotu ve stanicích kontroly výkrmnosti s ohledem na relativní plemenné hodnoty mléčné a masné užitkovosti otců
Popis výsledku v původním jazyce
Do sledování bylo zahnuto 1 741 ks býků ze stanic kontroly výkrmnosti skotu porážených v letech 2000 až 2001. Býci vykázali průměrný denní přírůstek v testu 1124 g, porážkovou hmotnost 593,77 kg, HJOT 332,51kg a hmotnost ledvinového loje 10,11 kg při jatečné výtěžnosti 55,93%. Skupina býků s nejvyššími relativními plemennými hodnotami (RPH) otců pro % bílkovin v mléce vykázala nejnižší hodnoty růstu a masné užitkovosti a také nejvyšší hmotnost ledvinového loje oproti skupinám býků po otcích s průměrnýmia nejnižšími RPH. Synové po otcích s nejvyššími RPH pro kg bílkovin v mléce nejlépe přirůstali a nejméně tučněli a zároveň dcery těchto býků mely nejvyšší hodnoty růstu a masné užitkovosti.Skupina býků s nejvyššími RPH otce pro kg mléka vykázala nejvyšší hodnoty růstu a masné užitkovosti.
Název v anglickém jazyce
Evaluation of meat production of Czech Pied bulls in fattening control stations with reference to relative breeding values of milk and meat production of sires
Popis výsledku anglicky
There were observed parameters of growth and meat production in 1741 of Czech Pied bulls in fattening control stations, slaughtered in years 2000 and 2001. There was found average daily gain in testing period 1124 g, slaughter weight 593.77 kg, dressed carcass weight 332.51 kg, weight of kidney fat 10.11 kg and dressing percentage 55.93% in observed bulls. Bulls with the highest relative breeding value (RBV) of sires for protein percentage showed the lowest values of growth and meat production and the highest weight of kidney fat compared to bulls with medial and lowest RBV of sires. Sons of sires with the highest RBV for milk protein amount grew up the best and got fat least and therewithal daughters of these sires showed the highest milk protein yield. There were found the highest values of growth and meat production in bulls with the highest RBV of sires for mil amount.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2003
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Journal of Central European Agriculturae - Ecophysiological of plant production processing in stess conditions
ISSN
1332-9049
e-ISSN
—
Svazek periodika
4
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
HR - Chorvatská republika
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
112-120
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—