Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Hodnocení sacharidového spektra vybraných pícnin a jeho změny v průběhu vegetace a konzervace ovlivňující jejich výživnou hodnotu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F04%3A00005242" target="_blank" >RIV/60076658:12220/04:00005242 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Hodnocení sacharidového spektra vybraných pícnin a jeho změny v průběhu vegetace a konzervace ovlivňující jejich výživnou hodnotu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Článek je zaměřen na hodnocení spektra vlákniny u trav v průběhu první seče a sledování vlivu spektra na stravitelnost organické hmoty a relativní výživnou hodnotu.Pokus potvrdil vysokou závislost mezi stravitelností a obsahem ligninu. Jako nejkvalitnější byly vyhodnoceny druhy Lolium multiflorum a Lolium perenne; všechny Lolia z první květnové seče lze zařadit do 1. třídy jakosti, zatímco Dactylis glomerata, Phleum pratense and Festuca pratensis splňovaly kritéria pro řazení do 2. třídy. tyto trávy jetřeba sklízet v rané fenofázi, když se složení vlákninného spektra v příznivějším vztahu se stravitelností.V tříletém období bylo hodnoceno 349 vzorků kukuřičné a 200 vzorků travní a jetelotravní siláže. Byl detekován významný vliv aditiv na kvalitu siláže. Aditiva pozitivně ovlivňují průběh fermentace a celkovou kvalitu siláže. Třída fermentace je ovlivněna obsahem kyseliny octové, mléčné a celkovým pH. Korelace mezi celkovou kvalitou a obsahem kyseliny octové činila r = 0,55 (P<0,05),

  • Název v anglickém jazyce

    Evaluation of saccharide spectrum in chosen fodder plants and its changes during vegetation and conservation according their nutritive value

  • Popis výsledku anglicky

    The evaluation of fibre spectrum at chosen species and cultivars of grasses during their first cutting and the influence of this spectrum on digestibility of organic matter (OMD) and relative feed value (RFV) was the aim of this study. We evaluated individual types of fibre - CF, NDF, ADF and lignin. We detected low contain of lignin at Lolium species. Increasing content of lignin among periods was detected at Lolium multiflorum. High correlation between lignin and digestibility was proved. According evaluation of OMD and RFV, Lolium multiflorum or Lolium perenne can be considered as qualitative, in the first periode of May all Lolium grasses are in the first class of quality whereas Dactylis glomerata, Phleum pratense and Festuca pratensis belong to the second class. These grasses must be cutted in early phenophase when the composition of fibre spectrum is more favourable in relation to digestibility.349 samples of maise silages and 200 samples of grass and clover/grass silages were e

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2004

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Collection of Scientific Papers, Faculty of Agriculture in České Budějovice : Series for Animal Science

  • ISSN

    1212-558X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    21

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    137-140

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus