Degradace agrochemických vlastností kambizemí v oblasti Šumavy
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F04%3A00005306" target="_blank" >RIV/60076658:12220/04:00005306 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Degradace agrochemických vlastností kambizemí v oblasti Šumavy
Popis výsledku v původním jazyce
Půdy horských a podhorských oblastí se okyselují rychleji než půdy nížin, a tím je snižována i jejich mikrobiální aktivita. Následkem toho dochází k hromadění organické hmoty, která prosycením soly R2O3 ztrácí schopnost transformace i v zlepšených mikrobiálních podmínkách. V půdách stoupá Corg, klesá stupeň humifikace SH a zhoršuje se poměr HK : FK. Obsah vodorozpustného uhlíku Cvod (ve výluhu 0,01 M CaCl2) je obecně velmi nízký, obsah aktivního organického uhlíku Chws v procentickém vyjádření celkovéhoCorg půdy je naopak zřetelně vysoký. Příčinou je vysoký podíl mobilního železa a hliníku, vysoká eluce půdy a nízké pH těchto půd. Na příkladu půd okresu Český Krumlov je doloženo, že pravděpodobnou příčinou je zvýšená eluce vápníku z šumavských leptosolů, kambisolů a podzosolů a navíc agresivita fulvokyselin stagnosolů a gleysolů pod trvalými travními porosty.
Název v anglickém jazyce
Agrochemical properties degradation of Cambisols in Šumava region
Popis výsledku anglicky
Quick acidification and thus decreased microbial activity in soils of mountain and submontane regions result in deceleration of transformation processes of primary organic matter, mineralization and humification. Consequently, organic matter accumulatesin soils, and being penetrated with R2O3 sols, it looses its transformation ability even under improved microbial conditions. In soils, total organic carbon (Corg) goes up, level of humification (SH) does down, HK : FK ratio is getting worse. It is caused by low pH of these soils, high share of mobile iron and aluminium, and high elution of the soil. Using the example of soils of the Český Krumlov district, we have proved, that an increased elution of calcium from Leptosols, Cambisols and Podzisols of Šumava, together with aggressivity of fulvic acids of Stagnosols and Gleysols of meadows and pastures, are the probable cause.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GD - Hnojení, závlahy, zpracování půdy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
III. Pôdoznalecké dni v SR. Sborník z mezinárodní vědecké konference, konané v Mojmírovcích 22. - 24. 6. 2004
ISBN
80-89128-11-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
109-116
Název nakladatele
Výskumný ústav pôdoznalectva a ochrany pôdy v Bratislave
Místo vydání
Bratislava
Místo konání akce
Mojmírovce
Datum konání akce
1. 1. 2004
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—