Harmonizace produkčních a mimoprodukčních funkcí pěstitelských systémů na orné půdě v podhorských a horských oblastech
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F04%3A00005445" target="_blank" >RIV/60076658:12220/04:00005445 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Harmonizace produkčních a mimoprodukčních funkcí pěstitelských systémů na orné půdě v podhorských a horských oblastech
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem této studie bylo vysvětlit interakci podmínek prostředí a produkčních procesů v podhorských a horských oblastech Šumavy a Českomoravské vysočiny. Nové technologie a metody jsou zaměřeny na vytvoření rovnováhy mezi produkcí a negativním vlivem na prostředí. Hlavní oblasti výzkumu byly: zachování trvale udržitelného vývoje v podhorských a horských oblastech, rozpracování metodik pro pěstování alternativních plodin (špalda,proso, pohanka, nahý oves) a léčivých rostlin pro systémy s nízkými low input,vývoj postupů na zpracování a využití speciálních rostlin jako funkčních potravin a bioproduktů. Vývoj nových metod pro stanovení farmaceuticky významných látek v zemědělských produktech a potravinách
Název v anglickém jazyce
Harmonization of production and non-production functions of growing systems on arable land in submountain and mountain areas
Popis výsledku anglicky
This study was aimed at the explanation of interaction environmental conditions and production process in the submontane and montane regions of The Sumava Mountains and The Bohemian-Moravian highland. New technologies and methods are focused on creatingbalance between production and the negative impact on the environment. The main research areas ware: the maintenance of permanently sustainable development in the submontane and montane areas, elaboration methodologies for growing of alternative crops (spelt wheat, common millet, common buckwheat, naked oat) and medical plants for systems with low inputs, development of procedures processing and using special crops for preparing of functional food and bio-produces. The study and development of new methods for determination of medically important substances in agricultural products and food-stuffs.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Collection of Scientific Papers, Faculty of Agriculture in České Budějovice : Series for Crop Sciences. Special Issue : Agroregion
ISSN
1212-0731
e-ISSN
—
Svazek periodika
21
Číslo periodika v rámci svazku
2-3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
109-112
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—