Vztah obsahu mléčných složek a reprodukčních ukazatelů u dojených krav
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F05%3A00006117" target="_blank" >RIV/60076658:12220/05:00006117 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60076658:12220/05:00006158
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vztah obsahu mléčných složek a reprodukčních ukazatelů u dojených krav
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem této práce bylo posoudit vývoj obsahu mléčných složek a močoviny v počáteční fázi laktace a stanovit vztah těchto parametrů k délce inseminačního intervalu a servis periody. U dojnic holštýnského plemene byl sledován obsah mléčného tuku, bílkovin,močoviny a poměru tuk/bílkoviny (T/B) v období do 150 dnů po porodu v 30 denních intervalech. Byl zaznamenán signifikantní pokles obsahu mléčného tuku, bílkovin i poměru T/B od druhého měsíce po porodu a podobně byl prokázán i signifikantní vzestup obsahu mléčné močoviny od druhého měsíce laktace. Byly vypočítány statisticky významné korelační koeficienty mezi obsahem tuku a močoviny; obsahem tuku, koeficientem T/B a délkou inseminačního intervalu; obsahem močoviny a délkou inseminačního intervalu a servis periody. Zároveň byly stanoveny vícerozměrné regresní modely pro proměnné délka inseminačního intervalu a délka servis periody, ze kterých lze odhadnout optimální úroveň jednotlivých parametrů v poporodním období.
Název v anglickém jazyce
Relation of milk components content and reproduction indexes in dairy cows
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to evaluate the milk components and milk urea content development in the opening period of lactation and to determine their influence on the length of insemination interval and service period. In the Holstein cows herd there were observed the content of milk fat, milk protein, milk urea and the fat/protein ratio (F/P) in the 30 days intervals during the first 150 days after calving. There was recorded the significant decrease of milk fat and protein content and the F/P ratio from the second month of lactation and analogous to this, there was demonstrated the significant increase of milk urea content from the second month of lactation. The statistically singnificant correlation coefficients between the milk fat content and milkurea content, between the milk fat content, F/P ratio and the length of the insemination interval and betwen the milk urea content and the insemination interval and the service period length were counted. Simultaneously, the multirange r
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1B44035" target="_blank" >1B44035: Interakce kvality odchovu jalovic, dlouhověkosti, zdraví a reprodukční výkonnosti dojnic</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Collection of Scientific Papers, Faculty of Agriculture in České Budějovice : Series for Animal Sciences
ISSN
1212-558X
e-ISSN
—
Svazek periodika
22
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
10
Strana od-do
129-138
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—