Obsah kadmia, rtuti a olova v jedlých houbách rostoucích na území historické těžby stříbra
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F06%3A00006527" target="_blank" >RIV/60076658:12220/06:00006527 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Contents of cadmium, mercury and lead in edible mushrooms growing in a historical silver-mining area
Popis výsledku v původním jazyce
Three harmful metals were determined using AAS techniques in 285 samples of fruiting bodies of 15 wild-growing edible mushroom species. The mushrooms were collected from a forest on the fringe of a historical area of silver mining. The metals were also determined in a topsoil organic layer sampled within the observed area. As compared to background levels from unpolluted sites, cadmium contents were considerably elevated in nearly all the tested species; lead contents were increased in most of the species, while mercury contents were elevated only in certain accumulating species.
Název v anglickém jazyce
Contents of cadmium, mercury and lead in edible mushrooms growing in a historical silver-mining area
Popis výsledku anglicky
Three harmful metals were determined using AAS techniques in 285 samples of fruiting bodies of 15 wild-growing edible mushroom species. The mushrooms were collected from a forest on the fringe of a historical area of silver mining. The metals were also determined in a topsoil organic layer sampled within the observed area. As compared to background levels from unpolluted sites, cadmium contents were considerably elevated in nearly all the tested species; lead contents were increased in most of the species, while mercury contents were elevated only in certain accumulating species.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GP525%2F03%2FD067" target="_blank" >GP525/03/D067: Těžké kovy ve volně rostoucích houbách z potenciálně rizikových lokalit a zdravotní aspekty jejich konzumace</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Food Chemistry
ISSN
0308-8146
e-ISSN
—
Svazek periodika
96
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
580-585
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—