Chemické složení biomasy a hygienické aspekty využívání přírodních surovinových zdrojů bioenergie
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F06%3A00007245" target="_blank" >RIV/60076658:12220/06:00007245 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Chemické složení biomasy a hygienické aspekty využívání přírodních surovinových zdrojů bioenergie
Popis výsledku v původním jazyce
V devíti různých vzorcích v opakování z různých lokalit bylo stanoveno průměrné elementární složení biomasy a výsledky zhodnoceny z hlediska možnosti tvorby persistentních organických polutantů (PAU, PCDD/F, BTX), emisí NOx a SOx, dehtů, vysokoteplotní koroze, sulfidace, snížení spalovací teploty a snížení teploty měknutí popela při spalování a zplynování. Vyhověla pouze dřevní hmota topolu a částečně smrku, nejhorší byla sláma řepky ozimé a nevyhověly žádné stébelniny. Konstrukce zařízení musí nedostatky biomasy eliminovat.
Název v anglickém jazyce
Chemical composition of biomass and hygiene aspects of use of natural sources of bioenergetics
Popis výsledku anglicky
In nine different specimens in repetition from different locations an average elementary composition of biomass was determined and the results were evaluated from the point of view of possibility of formation of persistent organic pollutant (PAU, PCDD/F,BTX), emissions NOx and SOx, tars, high-temperature corrosion, sulphidization, decrease of combustion temperature and decrease of temperature of softening of cinder during combustion and gasification. Only wood matter of poplar and partially of spruce was satisfying. The worse case was the one of straw of Sweedish turnip and also all culm crops were very unsatisfactory. The construction of equipment must eliminate the inadequancies of biomass.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
DI - Znečištění a kontrola vzduchu
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Agroregion 2006 : zvyšování konkurenceschopnosti v zemědělství. Sekce II, Půda-základ konkurenceschopnosti zemědělství, Č. Budějovice 24.8.-25.8. 2006
ISBN
80-7040-870-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
131-135
Název nakladatele
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta
Místo vydání
České Budějovice
Místo konání akce
České Budějovice
Datum konání akce
1. 1. 2006
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—