Změny v obsahu dusíkatých látek, hrubé vlákniny a ligninu v pastevním porostu ve vztahu k mléčné užitkovosti ve vybraných podnicích LFA oblastí
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F08%3A00009547" target="_blank" >RIV/60076658:12220/08:00009547 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Změny v obsahu dusíkatých látek, hrubé vlákniny a ligninu v pastevním porostu ve vztahu k mléčné užitkovosti ve vybraných podnicích LFA oblastí
Popis výsledku v původním jazyce
Předmětem této práce bylo určit změny ve složení pastevního porostu v podhorských oblastech Jižních Čech a jejich vliv na složení mléka a celkovou mléčnou produkci. Monitoring pastevního porostu probíhal ve dvou chovech dojeného skotu, které využívají jako základ krmné dávky celodenní sezónní pastvu na trvalých travních porostech. Sledovány byly hlavní parametry určující výživnou hodnotu porostu, dusíkaté látky (NL), hrubá vláknina (CF), acidodetergentní lignin (ADL). Vyšetřování vzorků krmiv probíhalov měsíčních intervalech v období květen až říjen v pastevní sezóně 2006. Na obou farmách byl prokázán postupný úbytek obsahu NL (P< 0.05), za současného nárůstu obsahu vlákniny (P< 0.05). Mléčná užitkovost vykazovala postupný pokles, rozdíl mezi počátkempastvy a závěrem činil 4,7 l/ks/den u farmy 1 a 2,2 l/ks/den u farmy 2. Obsah složek mléka naopak vykazoval mírný vzestupný tuk o 0,14 % farma 1 a 0,53 % farma 2 (P< 0.05).
Název v anglickém jazyce
The changes of crude protein, crude fibre and lignin in grazing herbage and their influence on milk yield in selected dairy herds in LFA areas
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to determine the changes in pasture composition in sub-mountain area of South Bohemia and their impact on milk constitutions and milk yield in Holstein and Czech Fleckvieh dairy cows. The observation was performed in two dairy cattle farms. Full-time seasonal pasturage on permanent grasslands is used as the base of the feeding ration. There were observed the main pasture characteristics which determine nutritional value of forage - crude protein (NL), crude fiber (CF), acidodetergent lignin (ADL). The samples of forage were taken in monthly intervals during the pasture season (from May to October 2006). The decrease of NL and the increase of CFwere observed in both dairy breeds. There was the declination of milk yield during the pasture season, the differences between the start and the end of pasture was 4.7 l/cow/day (farm 1) and 2.2 l/cow/day (farm 2). The content of fat and milk protein in milk rose slightly during the pasture season.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Výživa dojnic - sborník příspěvků
ISBN
978-80-87144-02-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
—
Název nakladatele
Agrovýzkum Rapotín, Výzkumníků 267, Rapotín, 78813 Vikýřovice
Místo vydání
Rapotín
Místo konání akce
—
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
—
Kód UT WoS článku
—