Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Kvalitativní parametry pastevních porostů v různých nadmořských výškách

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F12%3A43883317" target="_blank" >RIV/60076658:12220/12:43883317 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Kvalitativní parametry pastevních porostů v různých nadmořských výškách

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Pastva je nejpřirozenějším a nejlepším způsobem výživy přežvýkavců. V podhorských oblastech výrazně snižuje náklady na krmení. Cílem práce bylo porovnat druhové složení pastevního porostu a jeho chemické složení ve 3 lokalitách ,farma A, farmaB, farmaC,v různých nadmořských výškách 600, 700, 800m n.m. Bylo prováděno stanovení vlákniny (CF, NDF, ADF), dusíkatých látek, tuku, popele. Obsah dusíkatých látek se pohyboval v rozmezí od 14,3 do 21,67%.Obsah hrubé vlákniny v průběhu pastevní sezóny stoupl z 18na 25,5%. Potřeba NDF pro dojené krávy byla splněna pro farmu A a C. Doporučené hodnoty pro ADF byly splněny ve farmě A, B i C. Během pastevního období klesá podíl jetelovin a stoupá podíl trav.

  • Název v anglickém jazyce

    Qualitative parameters of grazing at different altitudes

  • Popis výsledku anglicky

    Pasture is the most natural and optimal type of feed for ruminants. Pasture decreases the feeding costs in foothill area. The aim of this work was to compare botanic and chemical composition of grass and herbage in three localities, farm A, farm B, farmC, with different altitudes 600, 700, 800 metres above sea level. Fiber content (CF, NDF, ADF), crude protein, fat, ash content were determined. The cruide protein content was between 14,30 and 21,67%. The CF content reached from 18,00 to 25,50% during pasture season. The NDF requirement for dairy cows was reached on the farm A and C. Required ADF content was kept on the farm A, B and C. The part of clover decreases and the part of grasses increases during pasture season.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Nové poznatky v lukařství a pastvinářství

  • ISBN

    978-80-7394-345-5

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    40-45

  • Název nakladatele

    Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích

  • Místo vydání

    České Budějovice

  • Místo konání akce

    České Budějovice

  • Datum konání akce

    30. 8. 2012

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku