Kvalitativní parametry pastevních porostů v různých nadmořských výškách
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F12%3A43883317" target="_blank" >RIV/60076658:12220/12:43883317 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kvalitativní parametry pastevních porostů v různých nadmořských výškách
Popis výsledku v původním jazyce
Pastva je nejpřirozenějším a nejlepším způsobem výživy přežvýkavců. V podhorských oblastech výrazně snižuje náklady na krmení. Cílem práce bylo porovnat druhové složení pastevního porostu a jeho chemické složení ve 3 lokalitách ,farma A, farmaB, farmaC,v různých nadmořských výškách 600, 700, 800m n.m. Bylo prováděno stanovení vlákniny (CF, NDF, ADF), dusíkatých látek, tuku, popele. Obsah dusíkatých látek se pohyboval v rozmezí od 14,3 do 21,67%.Obsah hrubé vlákniny v průběhu pastevní sezóny stoupl z 18na 25,5%. Potřeba NDF pro dojené krávy byla splněna pro farmu A a C. Doporučené hodnoty pro ADF byly splněny ve farmě A, B i C. Během pastevního období klesá podíl jetelovin a stoupá podíl trav.
Název v anglickém jazyce
Qualitative parameters of grazing at different altitudes
Popis výsledku anglicky
Pasture is the most natural and optimal type of feed for ruminants. Pasture decreases the feeding costs in foothill area. The aim of this work was to compare botanic and chemical composition of grass and herbage in three localities, farm A, farm B, farmC, with different altitudes 600, 700, 800 metres above sea level. Fiber content (CF, NDF, ADF), crude protein, fat, ash content were determined. The cruide protein content was between 14,30 and 21,67%. The CF content reached from 18,00 to 25,50% during pasture season. The NDF requirement for dairy cows was reached on the farm A and C. Required ADF content was kept on the farm A, B and C. The part of clover decreases and the part of grasses increases during pasture season.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Nové poznatky v lukařství a pastvinářství
ISBN
978-80-7394-345-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
40-45
Název nakladatele
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Místo vydání
České Budějovice
Místo konání akce
České Budějovice
Datum konání akce
30. 8. 2012
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—