Změny technologické kvality vajec přídavkem drcených vinných semen do krmné dávky nosnic.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F14%3A43887606" target="_blank" >RIV/60076658:12220/14:43887606 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Změny technologické kvality vajec přídavkem drcených vinných semen do krmné dávky nosnic.
Popis výsledku v původním jazyce
Semena révy vinné, vedlejší produkt při výrobě vína, jsou významným zdrojem biologicky kativní látek a oleje. Tato surovina, dosud považovaná za odpadní produkt, b mohla bvbýt vyuřívána k dalším účelům. Látky v ní obsažené mohou mít pozitivní vliv na lidské zdraví v oblasti prevence a stejně tak by mohly být využity jako součást krmné dávky hospodářských zvířat. Pokus proběhl ve dvou cyklech na hybridní kombinaci nosnice ISA BROWN. Cílem studie bylo vyhodnotit, zda přídavek 5hm% drcených vinných semen do krmné směsi nosnic ovlivní u vajec hmotnost, podíl žloutu a bílku, dále hmotnost a tloušťku skořápky.
Název v anglickém jazyce
Changes in technological quality of eggs by addition crushed grape seeds info compound feed of laying hens
Popis výsledku anglicky
The seeds of the grapevines, a by-product of the vine production, are a significant source of biologically active substances, and oil. This material yet considered as a waste product, could be used for other purposes. Substances contained in it can havea positive influence on human health in the area of its prevention, and so it could be used as a part of the feeding ration of farm animals. The aim of the study was to evaluate whether the addition of the 5 weight percent (D.W.) of crushed grape seeds in compound feed of laying hens affects the weight the proportion of egg yolk and egg white, the weight and thickness of the shell.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI111B107" target="_blank" >QI111B107: Výzkum získávání a využití biologicky aktivních látek (BAL) ze semen vinných hroznů pro zlepšení metabolismu hospodářských zvířat jako podklad pro návrh nejlepší dostupné techniky (BAT).</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Aktuální otázky bioklimatologie zvířat 2014
ISBN
978-80-7403-127-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
33-34
Název nakladatele
Výzkumný ústav živočišné výroby Praha
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
20. 11. 2014
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—