Biologicky aktivní sirné sloučeniny houževnatce jedlého
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F16%3A43891677" target="_blank" >RIV/60076658:12220/16:43891677 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Biologicky aktivní sirné sloučeniny houževnatce jedlého
Popis výsledku v původním jazyce
Byla studována cytotoxická a antioxidační aktivita lenthioninu (1,2,3,5,6-pentathiepanu), hlavního sirného sekundárního metabolitu v houbách shiitake (Lentinula edodes). Cytotoxická aktivita byla sledována pomocí 3 buněčných nádorových linií (HeLa, PaTu a HepG2) za použití MTT testu a časosběrné mikroskopie. Antioxidační vlastnosti lenthioninu byly testovány pomocí metody DPPH. Ze stanovení cytotoxicity vůči testovaným buněčným liniím vyplynulo, že lenthionin vykazuje nejvyšší aktivitu proti buňkám rakoviny děložního čípku (HeLa), pro rakovinné buňky slinivky (PaTu) vykazoval lenthionin cytotoxicitu nižší a vůči jaterním buňkám (HepG2) byl prakticky zcela neúčinný. Totéž bylo potvrzeno časosběrnou mikroskopií. Antioxidační aktivitu vykazuje lenthionin poměrně vysokou - přibližně padesátinásobně vyšší, než je např. antioxidační aktivita extraktů z cibule (Allium cepa).
Název v anglickém jazyce
Biologically-active sulfur compounds of the shiitake mushroom
Popis výsledku anglicky
We studied cytotoxic and antioxidative activity of lenthionine (1,2,3,5,6-pentathiepane), the major sulfur secondary metabolite of the shiitake mushrooms (Lentinula edodes). Cytotoxic activity was evaluated using 3 cancer cell lines (HeLa, PaTu and HepG2). Antioxidative properties of lenthionine were determined by the DPPH test. It was found that lenthionine showed the highest activity against the HeLa cell lines and modest activity against the PaTu cells, whereas it was ineffective against the liver carcinoma cell lines (HepG2). Lenthionine also exhibits rather high antioxidative activity - approximately 50 times higher than extracts from onion (Allium cepa).
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků "XLVI. Symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin"
ISBN
978-80-7080-968-6
ISSN
1802-1433
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
"171?176"
Název nakladatele
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Skalský Dvůr
Datum konání akce
23. 5. 2016
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—